Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    noenzon

    Dit is slechts 1 definitie voor "noenzon." Bekijk alle definities.

    noenzon
    (znw. de ~ (v.), geen mv.)

    de middagzon

    niet meer in gebruik in Antwerpen (zie reacties)

    zie ook noen

    Verder verborgen zich de ruwe baksteenen achter waaiervormige morellenboomtjes, en onder den opgeleiden abrikozelaar in de noenzon. (Wazenaar, Een Vlaamsche jongen, dbnl.org)

    5 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door nthn (07 Aug 2021 00:55)

    👍
    42

    Reacties

    Heel Vlaanderen is te ruim, vrees ik. Noenzon wordt niet gebezigd in Antwerpen. (Noen ook niet trouwens.) Ik versta het woord wel, maar heb het nog nooit gehoord.

    Toegevoegd door de Bon op 19 Mar 2020 14:31

    Ah tiens, dat moet dan een relatief recente ontwikkeling zijn, want op de (door gebruikers online ingevulde) kaartjes hieronder is ‘noen’ over gans Vlaanderen verspreid, en voor ‘namiddag’ heeft er zelfs iemand specifiek opgegeven dat ‘achternoeng’ daar het Antwerps woord voor is. Volgens Diederik bij achternoen zou het nog in het Antwerps van de vorige eeuwwisseling voorgekomen zijn, misschien heeft iemand de woorden uit ‘Het Antwerps dialect’ van Herman Smout dan toegevoegd als Antwerps terwijl ze dat niet allemaal meer zijn.
    https://www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php?woord=middag
    https://www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php?woord=namiddag
    https://www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php?woord=voormiddag

    Toegevoegd door nthn op 19 Mar 2020 16:51

    Oeps, ik zie juist dat de tweede voorbeeldzin eigenlijk over een café met de naam ‘noenzon’ gaat, en niet de noenzon zelf.

    Toegevoegd door nthn op 19 Mar 2020 16:56

    Noen heb ik waarschijnlijk wel gehoord in een oude film, maar veurnoen of noenzon nooit. Trouwens op de kaartjes 1 en 3 staan noen en veurnoen toch niet bij Antwerpen?
    Achternoeng daarentegen ken ik goed, hoewel ik het zelf niet gebruik want jongere mensen zouden het niet verstaan.
    Wat de reactie van Diederik bij achternoen betreft: ofwel heb ik die niet gelezen, ofwel heb ik me te veel gefocust op het woordbeeld achter’noen’. Dat weet ik niet meer. In ieder geval, toen ik op kaartje 2 achternoeng zag staan met korte oe en de ng-klank, hoorde ik opeens het woord. Het deed me zelfs deugd :)

    Toegevoegd door de Bon op 21 Mar 2020 15:20

    Neenee dat klopt, ik bedoelde eerder dat het overal buiten Antwerpen nog steeds ‘noen’ is (volgens de mensen die het op die kaartjes hebben ingevuld althans), dus dat het nog niet zo lang geleden kan geweest zijn dat het in Antwerpen zelf ook nog noen was, zowel los als in samenstellingen. ‘Noeng’ is volgens mij gewoon een regelgebonden Antwerpse variant op ‘noen’, gelijk bijvoorbeeld ook ‘doeng’ voor ‘doen’ of ‘katoeng’ voor ‘katoen’. Als ge ‘achternoeng’ kent, geldt dat dan ook voor andere woorden met ‘noeng’ of niet?

    Toegevoegd door nthn op 22 Mar 2020 14:57

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.