Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    spijtoptant

    Dit is slechts 1 definitie voor "spijtoptant." Bekijk alle definities.

    spijtoptant
    (zn. m.; ~en)

    Spijtoptant – Criminis woordenlijst: “Een spijtoptant is een verdachte die een deal sluit met het openbaar ministerie om in ruil voor het afleggen van onthullende verklaringen strafvermindering te bekomen. In Nederland heeft men het over kroongetuigen, in Italië over pentiti.”

    Opm: spijtoptant heeft in NL nog andere historische betekenissen:
    Indische Nederlanders die (in de jaren 50) de Indonesische nationaliteit hadden aangenomen en daar later, door de omstandigheden gedwongen, spijt van kregen en weer de Nederlandse nationaliteit aanvroegen.
    Niet-Nederlanders die met een vertrekregeling Nederland hebben verlaten, daar later spijt van kregen en opteren voor terugkeer. (wikiepdia)

    Spelersmakelaar Veljkovic sluit een deal met de Belgische justitie en wordt zo de eerste spijtoptant. (vrt.be)

    Sinds augustus vorig jaar kunnen verdachten in een gerechtelijk onderzoek spijtoptant worden. (standaard.be)

    6 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (01 Aug 2021 08:18)

    👍
    48

    Reacties

    Toch wel een beter woord dan ‘kroongetuige’ waarvan ik me nog steeds afvraag of het nu met de tandarts of met Willem Alexander te maken heeft.

    Toegevoegd door koarebleumke op 19 Sep 2019 10:19

    Voor de tantist van uwe Willem Alexander moet ge een contaminatie maken van kroongetuige en spijtoptant, en dan komt ge uit bij kroontant. Met de overschot kunt ge dan ook nog spijtgetuige maken, wat dat ook zou mogen betekenen.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 Sep 2019 12:28

    Voor Willempie hadden we 3 kroontantes. Enfin, de schatten hebben tot 2 keer toe de paleismeubeltjes aan de staat der Nederlanden verkocht en blijven malgré tout toch nog de onderhoudskosten ervan beuren.
    Al met al een bedragje waar je meermalen bij Albert Heijn boodschappen kunt doen…

    Toegevoegd door koarebleumke op 19 Sep 2019 12:59

    Schandalig! Zoiets zou in België niet kunnen bestaan. Niet dat we geen Albert Heijn hier hebben tegenwoordig, maar het ethisch besef van onze Laurent ligt toch stukken hoger denk ik.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 Sep 2019 13:17

    Haha, ich lach mien eige kapot hiej!

    Toegevoegd door koarebleumke op 19 Sep 2019 13:37

    “In België ligt de majesteitsschennis vervat in de wet van 6 april 1847 tot bestraffing van de beleedigingen aan den Koning. De persoon van de koning en de leden van de koninklijke familie genieten hierdoor een bijzondere bescherming tegen beledigingen, bovenop de gemeenrechtelijke strafbaarstelling van aanrandingen op de eer of de goede naam van personen. De wet zou te verantwoorden zijn door de grondwettelijke onschendbaarheid en onverantwoordelijkheid die van de koning een ‘weerloze’ vorst maken. De uitbreiding naar de koninklijke familie zou dan weer te maken hebben met het feit dat beledigingen jegens hen afstralen op de koning. " (Wikipedia)

    Opgelet, koarebleumke, er wordt er hier niet mee gelachen zenne.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 Sep 2019 17:50

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.