Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  kommen

  Dit is slechts 1 definitie voor "kommen." Bekijk alle definities.

  kommen
  (ww. kwam, gekommen)

  komen

  WNT: “In de geschreven taal vindt men reeds in het Middelnederlands herhaaldelijk kommen, en ook in lateren tijd wordt deze vorm vaak gebruikt (vooral in rijmen), maar sedert de tweede helft der 17de eeuw ongeveer gaat in de meerlettergrepige vormen de ? overheerschen” (→ maar in Vlaanderen is ‘kommen’ feitelijk dominant gebleven)

  ook in het Duits: kommen, kam, gekommen

  zie ook komen (eigenlijk ook ‘kommen’)

  Vandaag is er eeen GROOOOOOOOOT schot in de zaak gekommen… (9lives.be)

  heb die manne bij telenet der ne ganse tijd mee lastig gevalle ze zen tot 2x toe naar hier gekommen en niks verholpen op den duur staken ze het gewoon op de manne van de kabelmaatschappij en die manne as ze kwamen weer op telenet. Heb gewoon opgegeven (9lives.be)

  Meiren kommen Jacquy en ikke rezzekes in ‘Iederien Beroemd’ iet vertellen oever ’t Oilsjters! (facebook.com)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door de Bon (25 Jul 2021 19:23)

  👍
  85

  Reacties

  De WNT vermeldt eveneens dat “reeds in ’t middeleeuwsche Vlaamsch” de OVT zonder ‘w’ was, dus ‘kam/kaamt/kamen’. Zegt er iemand dat nog?

  Toegevoegd door nthn op 20 Jul 2019 00:00

  Is de regio hier eigenlijk correct? Ik hoor mensen die van ten oosten van de Schelde zijn toch dikwijls ‘komen’ zeggen, maar ik kan niet zeggen of dat dat ‘normaal’ of ‘opgekuist’ is.

  Toegevoegd door nthn op 26 Feb 2021 18:18

  Het is raar dat u dat vraagt, want ik heb me over die ‘komen’ en ‘kommen’ ook al vragen gesteld.
  In mijn jeugd was het: ik koom (met oo), gij komt, wij komen. Ik heb mijn ouders en omgeving nooit wij kommen horen zeggen.
  Jaren later besefte ik dat ik soms ‘wij kommen’ zei en vroeg mij af waar dat vandaan kwam. Waarschijnlijk ergens opgevangen en misschien was het een onbewuste hypercorrectie: ik ‘koom’ moet zijn ik ‘kom’, dus wij ‘komen’ moet zijn wij ‘kommen’.
  Volgens mij is dus wij ‘kommen’ eerder opgekuist.

  Toegevoegd door de Bon op 02 Mar 2021 16:33

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.