Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Pierke Pierlala

    Dit is slechts 1 definitie voor "Pierke Pierlala." Bekijk alle definities.

    Pierke Pierlala
    (begrip)

    Algemeen Nederlands Woordenboek: (vooral) in België: figuur in het poppentheater en in liedteksten die de dood voorstelt

    ook meer algemeen: een volksfiguur

    zie ook pierlala

    Luk De Bruyker (65), die in Gent bekend is als het kritische stadstypetje Pierke Pierlala, krijgt dit jaar de titel Dé Strafste Gentenaar van 2017. (nieuwblad.be)

    Poppentheater met Pierke Pierlala – Gemeente Oosterzele

    Manneken-Pis. Aankleding als Pierke Pierlala | Stad Brussel

    Maar vooral de Gentse beroemdheid Pierke Pierlala was onze favoriet! We onthouden vooral dat goochelen in ’t Gents ‘schamateren’ betekent en dat je met een accordeon en een klein poppentheatertje een hele toffe sfeer kan creeren. (demozaiek.be)

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (04 Jul 2021 06:19)

    👍
    94

    Reacties

    Wikipedia:

    Pierlala of Pierke Pierlala is een Vlaams folkloristisch figuur, vooral bekend uit het gelijknamige Nederlandstalige volksliedje. Het is een schelmenfiguur die graag feest en streken uithaalt met de mensen. Hij wordt vooral met Gent en Ursel in Oost-Vlaanderen geassocieerd.

    Pierlala is qua personage vergelijkbaar met Tijl Uilenspiegel. Ook hij haalt graag streken uit met de mensen. Pierlala’s bekendste daad is het herrijzen uit zijn doodskist. Meestal leverde hij hierna, naargelang de plek of het moment waarop men het lied zong, commentaar op de aanwezigen of de actualiteit.

    In het poppenkastspel is hij de dood zelf.

    Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) stelt dat “Pierlala” een samentrekking is van de naam “Pier” en het Franse “la la”, omdat het lied veel Franse uitspraken laat horen (“sa bon, zei Pierlala, ha ha, sa bon, zei Pierlala”). “Pierlala” kan ook gebruikt worden om een “amusant” of “wonderlijk” iemand aan te duiden of als speelse naam voor de dood of de

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 23 Dec 2018 14:58

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.