Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    loonoverdracht

    Dit is slechts 1 definitie voor "loonoverdracht." Bekijk alle definities.

    loonoverdracht
    (zn. v.; ~en)

    Bij loonoverdracht wordt een deel van je inkomen afgehouden en uitbetaald aan je schuldeiser. Dit kan gebeuren wanneer je bij het aangaan van een krediet een akte hebt ondertekend: in die akte staat dat wanneer je je schulden niet tijdig betaalt, een deel van je loon naar je schuldeiser zal gaan. (eerstehulpbijschulden.be)

    Van Dale 2018 online: BE

    De kredietgever kan u vragen om een document te ondertekenen tot loonoverdracht. (economie.fgov.be)

    Het verschil tussen loonbeslag en loonoverdracht (knack.be)

    De procedure voor de loonoverdracht zal voortaan vereenvoudigd worden dankzij de verlichting van bepaalde formaliteiten en de invoering van het elektronisch doorlopen van bepaalde stappen van de procedure. (partena.be)

    1 reactie(s)
    Toegevoegd door Georges Grootjans (07 Aug 2021 20:01)

    👍
    141

    Reacties

    Het verschil tussen loonbeslag en loonoverdracht

    Onbetaald onderhoudsgeld, schulden, achterstallige belastingen: sinds het begin van de crisis is het aantal loonbeslagen en loonoverdrachten fors toegenomen.
    Een werkgever die in kennis wordt gesteld van een loonbeslag of loonoverdracht moet er zich bewust van zijn dat hij bepaalde verplichtingen heeft. Komt hij die niet na, dan kan hij ‘eenvoudig schuldenaar’ worden verklaard van de schulden van zijn werknemer. Let wel: de verplichtingen die voortvloeien uit loonbeslag en uit loonoverdracht zijn niet dezelfde.

    Bij loonbeslag beschikt de schuldeiser over een uitvoerbare titel (bijvoorbeeld een vonnis) die hem toelaat om het beslag uit te voeren. De akte van beslag moet worden betekend per deurwaardersexploot. Bij beslag ten voordele van de fiscus of de btw mag die akte evenwel per aangetekende brief aan de werkgever worden verstuurd. Vanaf het beslag heeft hij vijftien kalenderdagen de tijd om aan de gerechtsdeurwaarder een ‘verklaring van derde-beslagene’ over te maken. In die verklaring vermeldt de werkgever het bedrag van het loon dat hij maandelijks aan de werknemer betaalt en ook de datum en de wijze van betaling. Hij stelt ook een overzicht op van de loonbeslagen of loonoverdrachten die al voor deze werknemer werden betekend en voegt de bewijsstukken die in zijn bezit zijn bij de verklaring. De verklaring van derde-beslagene moet aangetekend worden verzonden naar de gerechtsdeurwaarder én naar de werknemer. Tot slot stort de werkgever, ten vroegste twee dagen na het verstrijken van de zogenaamde ‘termijn van verzet’, de ingehouden bedragen aan de beslagleggende schuldeiser.

    In geval van loonoverdracht beschikt de schuldeiser daarentegen over een schriftelijke overeenkomst, waarin de werknemer ermee instemt dat een deel van zijn loon aan de schuldeiser wordt overgedragen. De werkgever ontvangt dan per aangetekende brief een afschrift van de brief waarin de schuldeiser de werknemer op de hoogte brengt van zijn voornemen om de loonoverdracht uit te voeren bij zijn werkgever. Ten vroegste tien dagen na die eerste aangetekende brief ontvangt de werkgever een tweede aangetekende brief waarin de schuldeiser hem een eensluidend verklaard afschrift van de akte van overdracht bezorgt en hem verzoekt de overdracht uit te voeren. Let wel: die procedure is niet van toepassing bij een overdracht op basis van een authentieke akte: in dat geval is slechts één enkele betekening vereist.
    Vervolgens moet de werkgever nagaan of de volgende procedure wel werd nageleefd: de schuldeiser betekent aan de werknemer zijn voornemen om de overdracht uit te voeren. De schuldeiser verzendt een afschrift van die intentiebrief naar de werkgever. De schuldeiser verzendt een eensluidend verklaard afschrift van de akte van overdracht naar de werkgever.
    (Bron: http://trends.knack.be/economie/ondernemen/business-tips/het-verschil-tussen-loonbeslag-en-loonoverdracht/article-normal-219057.html)

    Toegevoegd door fansy op 12 Jun 2018 14:40

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.