Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  stoof

  Dit is slechts 1 definitie voor "stoof." Bekijk alle definities.

  stoof
  (zn. v.; stoven)

  kookfornuis

  Jeroen Meus vervangt Bart De Pauw als presentator van “Twee tot de zesde macht” (…) Normaal zou ik zeggen: “Nee, ik doe dat niet. Ik blijf achter mijn stoof staan.” (vrt.be)

  Kelly kookt voor uw gasten. “Voor groepen van 5 tot 300 personen kruip ik graag achter mijn stoof. Ge moogt mij alles vragen: een buffet, een tuinfeest, een zittend diner met garçons,… " (kellydekok.be)

  > andere betekenis van stoof

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (26 Sep 2021 14:24)

  👍
  194

  Reacties

  Wordt het in heel Vlaanderen gebruikt? In Antwerpen niet, denk ik.

  Toegevoegd door de Bon op 10 Feb 2018 00:34

  Ik denk dat het iets van vroeger is toen de mensen nog op een stoof kookten.
  Het WNT over stoof: Kachel. Thans nog in het Zuiden en daar inzonderheid: kachel met platte pijp, op welke wordt gekookt.

  Nu wordt het blijkbaar vooral gebruikt in ‘culinaire middens’ waar ze graag een ander taaltje cultiveren: een kok staat achter zijn ‘stoof’ en ‘werkt’ met ‘eerlijke producten’ om de ‘gerechtjes’ naar een ‘hoger niveau’ te tillen. Dat klinkt wat chiquer dan zet de patatten eens op het vuur.

  Of het regiogebonden is kan ik niet direct achterhalen. Ik zie wel dat er een restaurant Tine’s Stoof in Malle bij Antwerpen is.

  Er is een foodtruck Stoof in Leuven.

  En dan is er het boek ‘Stad aan de stoof’ :
  “’t Stad is de plaats waar veel lekkers is ontstaan en het boek Stad aan de Stoof doet uit de doeken hoe Antwerpen achtereenvolgens vleesstad, suikerstad en koekenstad werd. Twintig smakelijke verhalen én twintig verrassende recepten uit Groot-Antwerpen.”

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 10 Feb 2018 09:51

  Ik heb ook niet kunnen achterhalen in welke streek het nu nog gezegd wordt of waar het vandaan komt. Ik dacht eerst Oost-Vlaanderen omdat die Kelly catering in Gent is en door een quote van Herman De Croo:" Als de melk overkookt, stinkt de stoof".
  Maar in het woordenboek van de Brabantse dialecten staat: stoof (fornuis): “zeldz. Antwerpen, Zuiderkempen en Hagel.; ook in Brussel, Tildonck en Landen.”

  Ook in het Algemeen Vlaamsch idioticon komt het voor.

  Persoonlijk heb ik het in de betekenis van fornuis (gasvuur of vuur) nooit gehoord van mijn ouders of familie (geboren in Antwerpen rond 1910).

  Zoals ge zegt is het waarschijnlijk een oud woord dat nu in de mode is.

  Toegevoegd door de Bon op 10 Feb 2018 18:05

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.