Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  koers, de ~ is van ons

  Dit is slechts 1 definitie voor "koers, de ~ is van ons." Bekijk alle definities.

  koers, de ~ is van ons
  (uitdr.)

  wielrennen is typisch Belgisch/Vlaams

  Ontstaan als reclameslogen van Het Nieuwsblad: Sinds twee jaar weten we voor eens en voor altijd wie er baas is in de koers. Dat maakte LDV United samen met Het Nieuwsblad – als fiere Belgen – duidelijk met campagnes onder de noemer: “De koers is van ons”. (pub.be 2015)

  De koers is van ons Deel 4 ‘de ronde’ (uitinvlaanderen.be)

  De koers is van ons… Zwemmen en lopen daarentegen? | 3athlon.be

  De koers is van ons, moet Wouter Vandenhaute (55) zeven jaar geleden hebben gedacht toen hij zes Vlaamse voorjaarsklassiekers kocht, en het is de koers die hem nu tot bij Wannes Cappelle (38) brengt. (hbvl.be)

  “Bij VRT is diversiteit nog ver weg: Vive Le Vélo en Karl Vannieuwkerke: ‘de koers is van ons’ = gemaakt door voornamelijk blanke mannen, kan beter” twitterde Kortrijks gemeenteraadslid Christine Depuydt (CD&V). (focus-wtv.be)

  Zaterdag was iedereen Rik. Want de koers is van ons. Een reeks sfeerfoto’s aan de aankomst van Dwars door het Hageland. (nieuwsblad.be)

  “De koers is van ons”: de mooiste beelden van de Tour met start en aankomst in Brussel (vrt.be)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (10 Aug 2021 22:17)
  Dit woord was woord van de dag op 28 Jul 2022

  👍
  153

  Reacties

  De koers is van ons, dat hoort ge ook in de taal. Er zijn heel veel Vlaamse wielertermen tot SN gepromoveerd. Maar er is ook volgende merkwaardigheid: Luister eens naar voetbalcommentatoren, die bezigen en cultiveren een pseudo Noord-Nederlands accentje. Luister naar de koerscommentatoren en die bezigen en cultiveren het Vlaams. Maar dat over wielrennen in het Vlaams gesproken wordt, kunt ge ook in dit artikel van wetstraatjournalist Johny Vansevent lezen. Het is doorspekt met Vlaams en de citaten worden in het Vlaams weergegeven: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/04/waarom-blijft-merckx-na-vijftig-jaar-nog-altijd-tot-de-verbeeldi/

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 Jul 2019 19:39

  Dat van die voetbalcommentatoren is nochtans niet altijd zo geweest, want de moeder.. euh… beter vader aller voetbalcommentatoren Rik De Saedeleer sprak nog wel Vlaams op tv.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 07 Jul 2019 11:24

  Bij de voetbal nodigen ze ook iedere keer minstens één Nederlander uit om over Belgische matchen te komen klappen, waarvan de bijdrage en relevantie meestal vergezocht is (zouden ze bepaalde Hollander-quota hanteren?). Het ergste is dat zelfs die opvul-Nederlanders zelf minder afgelekt Hollands spreken als de Vlaamse commentatoren.

  Toegevoegd door nthn op 07 Jul 2019 20:13

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.