Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    graf van de onbekende soldaat

    Dit is slechts 1 definitie voor "graf van de onbekende soldaat." Bekijk alle definities.

    graf van de onbekende soldaat
    (begrip)

    Het graf van de onbekende soldaat is een monument in Brussel waar op 11 november 1922 het stoffelijk overschot begraven werd van een onbekende soldaat. Het monument ligt aan de voet van de Congreskolom, deze herdenkt het Nationaal Congres van 1830, dat de Belgische Grondwet bekrachtigde. (Wikipedia)

    Opm: Op andere plaatsen in de wereld is er ook wel een graf van de onbekende soldaat, maar in NL bijvoorbeeld niet. In VL bedoelen we met het ‘graf van de onbekende soldaat’ dat in Brussel, in NL niet.

    Brussels-boy-scouts-at-a-war-monument-E0167

    Met veel eerbied zal op dinsdag 11 november, de Dag van de Wapenstilstand, opnieuw hulde gebracht worden aan het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel. (deredactie.be)

    Jaarlijks worden er op Wapenstilstand bloemen neergelegd aan het graf van de Onbekende Soldaat. Hoe lang nog? (demorgen.be)

    Prins Filip brengt hulde aan graf onbekende soldaat (hln.be)

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (10 Jul 2021 00:15)

    👍
    219

    Reacties

    Het Graf van de Onbekende Soldaat.

    Brussel België.

    Het monument ligt aan de voet van de Congreskolom, die het nationaal congres van 1830 herdenkt, de bekrachtiging van de Belgische grondwet. Bedoeld om de herinnering levend te houden aan de soldaten van wie de stoffelijke resten nooit werden gevonden op de slagvelden van de eerste wereldoorlog of de identiteit niet meer was te achterhalen.

    Op 5 verschillende militaire begraafplaatsen te Antwerpen, Luik, Namen, het Ijzerfront en uit Vlaanderen (de zone van het bevrijdingsoffensief) werd in 1922 één doodskist opgegraven van een gesneuvelde Belgische militair. Oudstrijder Renold Haesebrouck kreeg de eer om uit de 5 één doodskist aan te duiden. Hij raakte gewond op 24 oktober 1917 en werd blind toen zijn beide ogen werden doorboord door granaatscherven. De aangeduide kist werd vanaf toen het symbool voor de ’onbekende soldaat’. De kist van die soldaat waarvan de naam en de militaire graad onbekend waren, werd naar zijn laatste rustplaats gedragen door 8 oorlogsinvaliden ( 4 verloren hun linkerarm en 4 hun rechterarm) en met alle eer en in het bijzijn van de Koninklijke familie begraven in de grafkelder voor de congreskolom op 11 november 1922.

    Ik wil niets afdoen aan de pathetiek van deze geschiedenis, zeker niet in de herdenkingsjaren van de gruwelijke Groote Oorlog, maar ik moet onwillekeurig denken aan dat zoekertje in de gazet: vrouw met linkerarm zoekt man met rechterarm om samen de vuilbakken buiten te zetten…

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Nov 2017 09:17

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.