Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    The sound of chocolate

    Dit is slechts 1 definitie voor "The sound of chocolate." Bekijk alle definities.

    The sound of chocolate
    (begrip)

    ‘The Sound of Chocolate’ is een project dat werd geselecteerd voor ‘Make Brussels’, de oproep waarmee het Brussels Gewest na de aanslagen creatieve projecten zocht voor het stadscentrum. Geluidsingenieurs van de VUB en de KU Leuven onderzochten hoe geluiden de smaak kunnen beïnvloeden. Chocolatiers van de Zavel waren bereid om mee te werken en een speciale pralinedoos samen te stellen met enkele uitgesproken smaken. In het begeleidend boekje wordt uitgelegd welk effect geluiden kunnen hebben op de smaakervaring. De songs zijn een extra smaakmaker. Scherpe staccatogeluiden als castagnetten doen de chocolade harder en bitterder smaken, van zachte fluitmuziek daarentegen wordt de chocolade romiger, zoeter. (Bronnen: Klara radio en Bruzz.)

    De ballotins-met-cd van het project ‘The sound of chocolate’ zijn nu in de winkel verkrijgbaar.

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door fansy (24 Jul 2021 16:50)

    👍
    170

    Reacties

    "Muziek beïnvloedt de smaak van chocolade"

    http://images-mds.staticskynet.be/NewsFolder/original/SKY20101027120721EM.jpg

    Muziek of het geluid dat men hoort tijdens het eten beïnvloedt de smaakbeleving. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek door Felipe Reinoso Carvalho van het Laboratorium voor Experimentele Psychologie aan de KU Leuven waarbij hij 116 testpersonen twee identieke pralines liet proeven met uiteenlopende stijlen van muziek in de hoofdtelefoon.
    Carvalho ontwikkelde samen met hoogleraar Charles Spence van Oxford University en topchocolatier Dominique Persoons vier verschillende pralines en twee soundtracks. De pralines waren rond of rechthoekig en werden gemaakt met chocolade die 71 of 80 procent cacao bevatte. Elke testpersoon kreeg twee identieke pralines voorgeschoteld met exact dezelfde smaak en vorm. Bij het eten van de eerste praline kregen ze via de hoofdtelefoon ‘creamy’ muziek te horen, bij de tweede was de muziek eerder ‘rough’.

    Onbewuste link
    Uit het onderzoek bleek dat de mensen die de chocolade aten bij het beluisteren van de ‘creamy’ muziek de praline als romiger en zoeter omschreven. Wie de ‘rough’ soundtrack te horen kreeg, ervoer dezelfde chocolade eerder als ruwer en bitter. Als nadien aan de proefpersonen gevraagd werd of ze de chocolade lekker vonden en de muziek goed of slecht, bleek het niet zo dat hetgeen men als goede muziek ervaarde het oordeel over de smaak van het voedsel positief beïnvloedde. “De link tussen muziek en smaakbeleving wordt dus onbewust gelegd”, aldus Felipe Reinoso Carvalho.

    ‘The Sound of Chocolate’
    De onderzoeksresultaten werden ondertussen vertaald naar de praktijk in het Brusselse project ‘The Sound of Chocolate’. Op initiatief van de organisatie ‘The Sound of Flavour’ sloegen chocolatiers en muzikanten de handen in mekaar en lanceerden een gelimiteerde editie van een chocoladebox waarbij chocolade aan muziek gekoppeld wordt. De ene liedjes accentueren emoties zoals de zoetheid van een bepaald soort chocolade, terwijl andere de bitterheid ervan versterken. Het project was dit jaar een van de laureaten van ‘Make Brussels 2016’, een wedstrijd die Brussel op de kaart wil zetten als creatieve stad. (hln.be)

    Toegevoegd door fansy op 22 Jan 2017 19:13

    http://www.thesoundofchocolate.be/index_nl.html

    Toegevoegd door fansy op 22 Jan 2017 19:13

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.