Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    het was als wachten op Godot

    Dit is slechts 1 definitie voor "het was als wachten op Godot." Bekijk alle definities.

    het was als wachten op Godot
    (uitdr.)

    Tevergeefs wachten, wachten op iets dat niet komt of op iemand die niet gaat komen.

    Wachten op Godot is het bekendste toneelstuk van de Ierse toneelschrijver Samuel Beckett.
    Het absurde toneelstuk wordt thans algemeen beschouwd als een der hoogtepunten uit de Franse literatuur. In 1999 werd het verkozen in Le Mondes verkiezing van de 100 beste boeken van de eeuw.

    Het was als wachten op Godot, tijdens het assisenproces in Bergen waar de Waalse politicus Bernard Wesphael terecht staat voor doodslag op Véronique Pirotton. Maar in tegenstelling tot in het toneelstuk van Beckett kwam de minnaar van het slachtoffer wel. (hln.be)

    5 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door fansy (31 Jul 2021 18:02)

    👍
    288

    Reacties

    Het vertelt het verhaal van twee vrienden, Vladimir en Estragon (van wie beweerd wordt dat hun dialogen gebaseerd zijn op die tussen Beckett en Suzanne, met wie hij een kameraadschappelijke verhouding had). Om hieruit te concluderen dat de twee hoofdpersonages van “Wachten op Godot” evenbeelden zijn op Beckett en Suzanne is foutief, omdat Beckett de aspecten van de twee personages in de tekst verspreidt over de twee personages en af en toe nemen deze twee elkaars eigenschappen over.
    Vladimir en Estragon wachten op Godot, op een onbepaalde plek, met als enige herkenningspunt een boom (die het verstrijken van de tijd aangeeft). De tijd is ook onbepaald, de tweede akte wordt geïntroduceerd als “volgende dag”, maar het is onduidelijk hoelang Vladimir en Estragon al wachten op Godot. Dat kan twee dagen zijn, maar ook hun hele leven (meer dan 50 jaar).
    Tijdens het wachten voeren zij bizarre conversaties. Zij maken in de eerste akte kennis met Lucky en Pozzo, die in de tweede akte opnieuw langskomen. Pozzo is welgesteld en Lucky is zijn lijfeigene. Pozzo vernedert Lucky tot afgrijzen van Vladimir en Estragon. Uiteindelijk vertrekken deze personages en komt een jongen melden dat Godot vandaag niet komt, maar morgen zeker wel.
    De tweede dag herinneren de personages zich de eerste niet zo goed, maar er zijn wel kleine nuances: de boom schiet blad en Pozzo is blind. (Wikipedia)

    Toegevoegd door fansy op 29 Sep 2016 14:59

    google:
    .be: 20
    .nl: 2

    Toegevoegd door fansy op 29 Sep 2016 15:00

    Op wat hebt ge precies gegoogeld, fansy?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 Sep 2016 15:36

    Ik vrees dat deze uitdrukking over de hele wereld gebruikt wordt in alle mogelijke talen want het is echt wereldliteratuur. Zeker geen typisch Vlaamse uitdrukking…

    Toegevoegd door Marcus op 29 Sep 2016 21:09

    gegoogeld op:

    - “het was als wachten op Godot” site:.be
    Ondertussen al 36 hits voor deze uitdrukking in BE en 1 voor NL en dat gaat dan nog over een Vlaamse site.

    - “wachten op Godot” gaat meestal over het toneelstuk zelf en de voorstellingen in theaters
    .be geeft 3650 hits
    .nl geeft 3140 hits

    - “wachten op Godot spreekwoord” dit gaat meestal over de boeken en het toneelstuk
    http://www.humo.be/zelf-iets-opladen/6477/wachten-op-godot
    .be geeft 474 hits
    .nl geeft 154 hits

    Het ontstaan van “wachten op Godot”:
    Dit is de titel van een populair toneelstuk van de destijds in Frankrijk wonende Ierse schrijver Samuel Beckett (1906-1989). ‘En attendant Godot’ verscheen in 1952.
    In de beroemde Beckettbiografie van Deirdre Blair wordt op een luchthartige manier de herkomst van de titel verduidelijkt. Beckett woonde na de oorlog in Parijs. Op de hoek van de straat stond een groep mensen. De auteur vroeg wat ze deden. Een van hen zei: ‘Nous attendons Godot.’ Godot was de oudste renner, die als laatste langs zou fietsen. Als hij tenminste nog meedeed. Hierdoor kwam Beckett op het idee voor het toneelstuk dat hem wereldberoemd zou maken. (http://marcdecoster.blogspot.be/2006_10_01_archive.html)

    - Citaat uit een mail van een Vlaming aan een kredietinstelling CE, die maar geen antwoord kreeg op zijn vraag in brieven, telefoons en mails: “Dankzij jullie ken ik de uitdrukking “Wachten op Godot” al weer. Ik kan jullie anders nog wel een uitdrukking mededelen, het bij jullie allicht onbekende spreekwoord ‘Time is money’.”

    In BE meer googlehits dan in NL en nergens vind ik de uitdrukking in een andere taal.
    Het stuk ‘Wachten op Godot’, staat nog altijd wereldwijd op het repertoire van toneelgroepen, dat wel.
    Waiting for Godot, En attendant Godot gaat over het toneelstuk en het boek, echter nergens een verwijzing naar de uitdrukking.

    Toegevoegd door fansy op 30 Sep 2016 10:09

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.