Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  betonstop

  Dit is slechts 1 definitie voor "betonstop." Bekijk alle definities.

  betonstop
  (zn. m.)

  neologisme: het halt toeroepen aan het ongebreideld volbouwen van de open ruimte

  ook: bouwshift

  google2016: .BE (>4.200) ; .NL (>380)

  vgl. betonwoede

  Tijd voor een betonstop. Verlos ons van onze dagelijkse baksteen. (standaard.be – 10 december 2015)

  Verder blijken vier op de vijf ondervraagden gewonnen voor een radicale betonstop. (hln.be – 2014)

  Tegen 2050 wil minister Schauvliege een betonstop doorvoeren in Vlaanderen. Dat blijkt uit nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. (standaard.be)

  Een “bouwshiftfonds” oprichten, dat is het voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) om de betonstop – of bouwshift, voor de liefhebbers – te financieren. (vrt.be)

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (10 Feb 2022 09:17)
  Dit woord was woord van de dag op 23 Jan 2020

  👍
  264

  Reacties

  Vandaag 23/5/2016 uitgebreid in de pers naar aanleiding van de beleidsnota van minister Schauwvliege, maar ook reeds vroeger gebruikt in de media

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 23 May 2016 23:04

  Er is nood aan betaalbare woningen om de oude ~ en de nieuwe belgen deftig te kunnen huisvesten en dan gaat 1 iemand vd regering een betonstop inroepen?!
  Absurde logica ten top!: er komen meer en meer mensen bij in Belgie maar we bouwen geen woningen meer. We voeren een betonstop in!
  Zelfde situatie in het straatbeeld; er rijden meer en meer wagens op de weg dus maken we van een 2 of 3~baansvak terug 1 rijbaan. Om het fileprobleem op te lossen????
  Dat is het zelfde gelijk teruggrijpen naar een mechanische schrijfmachine om me gust van een boek te typen en fouten te verbeteren met typex terwijl we midden in het computertijdperk leven, of een operatie uitvoeren zonder verdoving of uwen eigen bufsteak gaan vangen in de Ardennen, terwijl ge hem hier in de winkel gesneden en wel kunt kopen. Kunt ge in het buitenland niet uitleggen!

  Nee, het is weeral de zoveelste economische politieke zet om de aanbodprijs de hoogte in te jagen door meer vraag te creeren. En om de rijken nog meer plaats te geven voor nog grotere villa’s omdat ze de beschikbare ruimte met anderen niet willen delen! Dat is de achterliggende gedachte van de betonstop!

  Toegevoegd door fansy op 24 May 2016 04:10

  Betonstop is een term die het gehaald heeft en is blijven bestaan sinds 2016. Vandaag op de Zevende Dag een discussie daarover en een vertegenwoordiger van de bouwsector wilde het begrip nuanceren en wilde de term vervangen door betonrem. Wel, los van de politieke argumentatie, denk ik dat zoiets niet werkt. Ge kunt een term niet forceren. En betonstop werkt omwille van de allitererende o’s natuurlijk, iets dat bij betonrem ontbreekt. De presentatrice Lisbeth Imbo begreep dat en eindigde met betonstop of betonflop of betonremblok?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 03 Mar 2019 13:59

  En ze proberen nog eens van naam te veranderen maar ze zijn er aan voor de moeite. Betonstop ligt de Vlaming goed in de mond, dat bekt lekker zouden de NL zeggen, dus dat krijgt ge er niet meer uit.

  “Dat werd aanvankelijk “betonstop” genoemd, deze Vlaamse regering spreekt liever van “bouwshift”." (vrt.be)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 16 Dec 2020 18:20

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.