Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  rulders

  Dit is slechts 1 definitie voor "rulders." Bekijk alle definities.

  rulders
  (de ~, mv.)

  gerecht met aardappelen en in vet gebakken ajuinen

  vergelijk ajuinpatatten

  In de oorlog werden rulders gegeten.

  “rulders, Ingrediënten:
  1l karnemelk, beetje bloem, veel ajuinen, aardappelen”

  “Nog iemand gehoord van Rulders. Mijn moeder maakte dit veel klaar in mijn jeugd. Dat was van overgebleven aardappelen van s’middags, waarbij veel ajuin werd aan toegevoegd en ook nogal een dik sausje.” (http://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/12/koken-uit-eigen-tuin/60898/rulders-aardappelen)

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Adrioscar en laatst gewijzigd door de Bon (23 Jul 2021 02:11)

  👍
  163

  Reacties

  Welkom Adrioscar! Veel plezier met het VW!

  Toegevoegd door fansy op 22 Feb 2016 23:03

  adrioscar, de link van tuinadvies, geeft geen link naar rulders of enig andere referentie. Is dat een vergissing misschien? Best dat we het dan weghalen.

  Toegevoegd door fansy op 22 Feb 2016 23:15

  oorsprong?

  WNT: rullen: in een pan in kokend vet bakken, fruiten.
  Gekookte en koud gewordene, in schijven gesnedene eerdappels, met eenig vet erbij, in eene overdekte panne op het vier zetten, tot dat ze genoeg zijn, dat is die eerdappels rullen, Loquela (Wdb.) (1907).
  - ”Vrouwe, rult ze”, zei Steentje, Loquela (Wdb.) 1907.

  Toegevoegd door fansy op 23 Feb 2016 02:26

  Wij aten dat vroeger ook veel maar met gewone melk ipv karnemelk en dat was heel lekker. In de Kempen noemen ze dat geen rulders. Ajuinpatatten zeiden we, ik zou anders niet weten hoe het zou heten. Soms aten we er princessenboontjes bij en gebakken haring met zuursaus of ajuinsaus. Ook wel eens met rauwe ajuin onder de patatten. In Sarajevo eten ze dat ook zoals wij het in de Kempen klaarmaken. Zij hebben daar ook geen specifieke naam voor, dus blijft het gewoon ajuinpatatten. Wij eten dat nog geregeld en als het gerecht afgekoeld is, op een boterham met goeiboter en dan de ajuinpatatten erop. Heerlijk!

  Toegevoegd door fansy op 23 Feb 2016 04:35

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.