Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  uitlachtelevisie

  Dit is slechts 1 definitie voor "uitlachtelevisie." Bekijk alle definities.

  uitlachtelevisie
  (zn. m.; geen mv.)

  tv-programma’s waarbij mensen onwetend te kijk en te lachen gezet worden

  ook: uitlach-tv

  ongemarkeerd in VD2016, maar google 2016:
  “uitlachtelevisie” .BE (>1.400) ; .NL (>480)
  “uitlach-tv” .BE (>480) ; .NL (>180)

  Voormalig Echo-reporter Jan Van Rompaey gaf op het vrt-nieuws toe dat de reportages over Eddy Wally wel eens uitlachtelevisie waren.

  knack.be: ‘Superfans’, het VT4-programma waarin enkele superfans van Vlaamse artiesten of sporters gevolgd worden, is pure uitlachtelevisie.

  demorgen.be: Maar de grens tussen reality- en uitlach-tv is bijzonder klein, zeker in het geval van Willy (boven), die aanpapte met een Thaise ladyboy.

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (31 Jul 2021 12:13)

  👍
  233

  Reacties

  onwetend?

  Ik heb vragen bij “onwetend”. Nu ben ik sinds 2007 de gelukkige bezitter van geen televisie, maar ik meen me te herinneren dat mensen dikwijls wetens en willens toelieten dat ze te kijk werden gezet, want alles was goed om maar aandacht te krijgen en op het kastje te komen. Uitlachtelevisie is niet noodzakelijk “verborgen camera”, geloof ik. Maar het is een uitstekend lemma.

  Toegevoegd door Marcus op 07 Feb 2016 20:55

  Ze zijn onwetend (of misschien naïef) over de intenties van de televisiemakers. De ‘slachtoffers’ denken inderdaad dikwijls dat ze de ster zijn en kicken op de aandacht. maar het zijn de tv-makers die dat misbruiken en alles regisseren, verknippen, monteren en de context bepalen zodat die mensen in het belachelijke getrokken worden. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk wijlen boer Charel. Maar in Komen eten is het evengoed van dat.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 07 Feb 2016 21:18

  Ook waar!

  Toegevoegd door Marcus op 07 Feb 2016 21:51

  Ooit stonden er op de televisie schotten tussen commercie, informatie en amusement. Nu kun je dat alleen nog op de computer zelf bepalen.
  Gelukkig maar.

  Goeie ouwe tijd:
  http://www.youtube.com/watch?v=hJC4HvpWewM&sns=em

  Toegevoegd door LeGrognard op 08 Feb 2016 13:05

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.