Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    groenteboer

    Dit is slechts 1 definitie voor "groenteboer." Bekijk alle definities.

    groenteboer
    (zn. m.; ~en)

    boer die groenten verbouwt

    alternatieve spelling: groentenboer

    SN: verkoper van groenten, groentewinkel, (NL ook: groentenman)

    wikipedia: In Vlaanderen heeft groenteboer ook (nog) de letterlijke betekenis van een boer die groenten kweekt. Meer bepaald de kweker die rechtstreeks zijn eigen producten aan de consument verkoopt

    biomijnnatuur.be: Een biologische groenteboer teelt gewassen en composteert het natuurlijk materiaal dat overblijft, om het nadien als compost uit te strooien.

    4 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (27 Jul 2021 04:13)

    👍
    183

    Reacties

    De uitspraak in Vlaanderen is met de tussn-n: groentenboer. Vandaar de alternatieve spelling. Ja, en het zal wel tegen de theorie van de taalpausen zijn dat groente de verzamelnaam is en si la la, maar van dezen boer geen eieren.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Nov 2015 08:54

    Ik heb altijd de uitspraak /gruntemboer/ gehoord, met wat men noemt regressieve assimilatie, de -n wordt -m onder invloed van de bilabiale -b. Dit is een standaardfenomeen in het Brabants-Antwerps. Mijn vader kweekte /gruntes/ in zijn hof. Nog niet zo heel lang geleden waren de groentenboeren gespecialiseerde landbouwers die hun produkten aan de deur verkochten. Hetzelfde geldt voor melkboeren; in de dorpen rond de grote steden hadden zij melkboerderijen, het voer voor hun beesten betrokken zij meestal uit de dorpen verderop. De opkomst van groenteveilingen en industriële melkerijen heeft aan deze levensstijl een einde gemaakt.

    Toegevoegd door Marcus op 12 Nov 2015 11:16

    De echte groenteboer komt weer terug zag ik op TV. Op internet kun je zien wat hij aanbiedt. Je reserveert of betaald het en gaat de kist aardappelen of dozen eieren daarna ophalen. In gepaste kleding natuurlijk: waxcoat met Aigle-laarzen eronder.

    Toegevoegd door LeGrognard op 12 Nov 2015 16:01

    plus ça change, plus c’est la même chose

    Toegevoegd door Marcus op 12 Nov 2015 18:02

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.