Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Boerenkrijg

  Dit is slechts 1 definitie voor "Boerenkrijg." Bekijk alle definities.

  Boerenkrijg
  (begrip)

  wikipedia: Op 12 oktober 1798 kwam de Vlaamse en Brabantse boerenbevolking in opstand tegen de Franse bezetters, die de opstandelingen brigands (struikrovers) noemden. Het verzet had als leuze Voor Outer en Heerd (“voor altaar en haard”, dit betekent: “voor Kerk en gezin”). De Fransen hadden de Zuidelijke Nederlanden drie jaar voordien (1795) in handen gekregen, na een overwinning op het Zuid-Nederlandse leger van de Habsburgse keizer Frans II.

  In het dagelijkse taalgebruik ook wanneer het gaat om een conflict waarbij boeren betrokken zijn.

  marcderen.wordpress.com: Melk is goed voor elk" , een echte boerenkrijg anno 2009 is zich aan het afspelen . Gisteren bij het zien van het laatavond journaal ging ik dubbel van het lachen. Ze begonnen een Brussels plein te bespuiten met beer , het afvalproduct waar kracht in zit.

  deburen.eu: En juist nu Europa door een Boerenkrijg om Spaanse komkommers en Duitse sojascheuten uiteenvalt, juist nu zijn aardappelvelden, voor het eerst sinds Lodewijk XV, worden gemassacreerd door achterdochtig voetvolk, verschijnt daar aan de horizont der ware Elysische vlakten het oorloze Konijn van Fukushima.

  ugent.be/: Ook als het over Afrika gaat. “De strijd van de Hutus tegen de Tutsis”, wat wordt daarmee bedoeld? Een boerenkrijg? Ik geloof van niet. Ik denk: een genocide.

  ademloose.be: De strijd om de Lange Wapper begint almaar meer op een Boerenkrijg te lijken. Toch verdacht, die hitsigheid van het grote gelijk.

  demorgen.be: De boerenbetoging die op een boerenkrijg uitdraaide

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (28 Jul 2021 13:33)

  👍
  232

  Reacties

  Woudman

  Het is 1798, de nog jonge Franse Republiek heeft het geannexeerde België al een paar jaar als wingewest kunnen uitbuiten. Hongersnood volgt op hongersnood en als dan ook nog de dienstplicht wordt ingesteld, breekt onder de arme
  Vlaamse boerenbevolking een opstand uit. In het grensgebied met Duitsland en de Bataafse Republiek, de huidige
  Oostkantons, vindt eenzelfde strijd plaats, die tot in het verdeelde België van nu zijn sporen lijkt te hebben nagelaten.
  Tegen de achtergrond van deze chaotische omstandigheden trekt een memorabel gezelschap voorbij – onder wie de lieftallige Georgine Bruyn-Hundt, de verarmde baron Van Lintelo de Marsch en de opstandige vicaris Theodorus Jerusalem. Gaandeweg blijkt hoe hun levens met elkaar verbonden zijn. Zo wordt een vernuftig plot geweven, waarin de mysterieuze houtskoolbrander en alchemist Woudman ten slotte een sleutelrol blijkt te spelen. Ongewild is hij de spil in een wervelend verhaal over zwartmaking en witwording, over de diffuse grens tussen het goede en het kwade.

  ‘Woudman’, René Huigen. Een aanrader van LG.

  Toegevoegd door LeGrognard op 15 Aug 2015 17:00

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.