Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    lantoor

    Dit is slechts 1 definitie voor "lantoor." Bekijk alle definities.

    lantoor
    (zn. m. meerv. niet gebruikelijk)

    voetpad

    uitspraak in Antwerpen: klik hier

    < verhollandsing, hypercorrectie, Schoon Vlaams voor lantoer

    herkomst: Frans alentours (zie reacties)

    oorsprong: De straten hadden geen voetpaden zoals nu, maar de rijken hadden wel een verhoogd wandelpad, voetpad dat ‘aux alentours’ lag (rond het eigendom)

    Ge moogt niet van de lantoor gaan !

    juridischforum.be: Als u verder dan 25 meter gaat staan mag u noch stilstaan noch parkeren want daar is het trottoir ofte lantoor. Ook in de Sint-Kathelijnevest is er zo’n strook.

    users.skynet.be: Ik woon na al bekan ting joar in Spanje en ik koam hier gereigeld mense tege oit bellege en antwaarpe en azzek vraag of dasse het woord lantoor kenne dan zender mor weineg die daar oep kunne aantwourde zenne: lantoor is voetpad of trottoir.

    4 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door betisdood en laatst gewijzigd door de Bon (22 Jul 2021 03:04)

    👍
    226

    Reacties

    Originele tekst van betisdood 9/7/2015:

    Ik herinner mij dit woord van in mijn jeugdjaren. Toen ik buiten op straat speelde kreeg ik steeds de opdracht niet van de ‘lantoor’ te gaan, waarmee mijn ouders bedoelden dat ik niet van het voetpad mocht gaan. Ik vermoed dat het een Antwerps of Gents woord is, aangezien mijn ouders respectievelijk uit het Antwerpse en het Gentse afkomstig waren. Anderzijds zou het kunnen een relatie te hebben met lantaarns die op het voetpad soms stonden voor de verlichting van de straat ?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 10 Jul 2015 09:00

    Welkom betisdood. Met permissie heb ik uw toelichting bij de reacties gezet. Overigens een schoon woord, zo moogt ge er nog brengen…

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 10 Jul 2015 09:02

    gevonden op

    Antwerps.be: Lantoor: afkomstig uit het Frans. De straten hadden geen voetpaden zoals nu maar de rijken hadden wel een verhoogd wandelpad, voetpad dat aux allentours lag ofte rond het eigendom. Allentour..lantoor

    users.telenet.be: “De lantoor” was vroeger Antwerps voor een “voetpad”. Waarom lantoor? Omdat er lantarenpalen stonden, die soms steun gaven… maar vaak ook obstakels waren… of, je kon er ook gewoon omheen blijven draaien – ter plekke trappelen – noemen we dat dan….

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 10 Jul 2015 09:05

    Lantoor is eigenlijk een verhollandsing van lantoer. Een probeersel om schoon Vlaams te hanteren. In de optiek van: groeët moet groot zijn, roeëd moet rood zijn enz. … dus lantoeër moet lantoor zijn.
    Maar het echte Antwerpse woord is wel degelijk lantoer en de herkomst is heel waarschijnlijk de eerste die Georges hierboven gaf: alentours.
    De uitleg van de lantaarns kan niet kloppen want lantaarn is in het Antwerps ‘lanteirel’. Dan zouden de kinderen op de lanteirel hebben gespeeld en niet op de lantoer.

    In ieder geval een mooie toevoeging, betisdood! Welkom.

    Toegevoegd door de Bon op 10 Jul 2015 14:51

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.