Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  zereloper

  Dit is slechts 1 definitie voor "zereloper." Bekijk alle definities.

  zereloper
  (de ~, m., ~s)

  een hardloper, een atleet die zeer snel kan lopen

  Die man zit altijd gespannen naar de TV te kijken, wanneer de zerelopers in het sportnieuws aan de beurt zijn.

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door De Bouck en laatst gewijzigd door Amafot (13 Jan 2023 11:06)

  👍
  251

  Reacties

  Welkom bij de VW, Amafot. Als er iets is dat ge aan het lemma wou aanpassen of toevoegen, is er waarschijnlijk iets misgegaan, want er is zo te zien niks veranderd.

  Toegevoegd door nthn op 15 Jan 2023 00:04

  zereloper

  Als kleuter was ik bang voor een ‘zereloper’, een hardloper, zeer kleurig gekleed en met belletjes behangen, die van deur tot deur liep en ter plaatse bleef lopen terwijl hij schudde met zijn collectebus tot er iets werd ingestopt.

  Toegevoegd door Amafot op 23 Jan 2023 14:12

  Gaat het dan over dit: "Een ander element is „de zereloper‟. Hij is de man die tijdens kermissen en andere evenementen of op gewone doordeweekse dagen van dorp naar dorp liep en op die manier geld inzamelde. Het zou gaan om een zekere Van Daele uit Eeklo, die „met zijn kroeske de cafés afliep‟ (libstore.ugent.be)

  Of deze: “En dan was er de ‘zereloper’. Dat was een man die nooit mocht stilstaan. Hij liep of huppelde rond tussen de kermisvierders, collectebus in de hand.” (erfgoedaalter.files.wordpress.com)

  Dat blijkt inderdaad een afzonderlijke betekenis te zijn waarvoor een apart lemma kan aangemaakt worden. Alhoewel bovenstaande voorbeeldes en de getuigenis van Amafot wel een indicatie geven, ken ik de figuur van de zereloper onvoldoende om het lemma aan te maken. Dus Amafot, gaat uw gangen…

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 23 Jan 2023 14:24

  zereloper

  Een zereloper was iemand die, meestal voor een goed doel geld inzamelde, enigszins vergelijkbaar met gesponsord lopen… nu. Hij was gekleed in fel gekleurde, nauwsluitende narrenkledij en met een zotskap en behangen met belletjes.
  Hij liep van deur tot deur en mocht niet stilstaan. In de deuropening bleef hij ter plaatse lopen terwijl hij schudde met een metalen bekertje en wachtte op een aalmoes.
  Er waren ook wel eens ’nep-zerelopers op pad.
  (ca. 1938-40 Brugs Ommeland/Zwevezele-Hille

  Toegevoegd door Amafot op 30 Jan 2023 18:53

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.