Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    België, het lelijkste land ter wereld

    Dit is slechts 1 definitie voor "België, het lelijkste land ter wereld." Bekijk alle definities.

    België, het lelijkste land ter wereld
    (begrip)

    vai.be: “In 1968 publiceerde Braem het boek ‘Het lelijkste land ter wereld’, waarin hij zijn kritiek uit op de stedenbouw of beter op het gebrek eraan in België.”

    Het heeft alles met taal te maken: Geert van Istendael schreef erover in Het Belgisch labyrint of De schoonheid der wanstaltigheid. Terzelfdertijd fulmineert hij in dat boek tegen het Verkavelingsvlaams. Dat die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wilt hij blijkbaar niet geweten hebben. Het is nochtans eenvoudig: Een Belg spreekt zoals hij woont: eigengereide constructies met veel koterij aan.

    Het is een belgitude van de Belg om te beweren dat België het lelijkste land ter wereld is.

    demorgen.be: Vanaf 6 mei start Canvas met de nieuwe reeks ‘Archibelge’. In de driedelige documentaire gaat men op zoek naar de prangende vraag: is België het lelijkste land ter wereld is, of net niet?

    3 reactie(s)
    Toegevoegd door Georges Grootjans (26 Jul 2021 04:23)

    👍
    227

    Reacties

    Een kleine opmerking...

    Van Istendael is een groot liefhebber van het pure dialect welk dan ook. En verder: voorstander van goed Nederlands. Zijn weerstand tegen het ‘verkavelingsvlaams’ gaat over de gemakzuchtige eenheidsworst die niet het ene nog het andere dialect is en gretig wordt geëxploiteerd door de commercie.

    Of België rommelige en lelijke plekken heeft: het zal best. Maar er zijn genoeg voorbeelden van verbluffende en originele architectuur. Wie wil vergelijken zou een kijkje moeten nemen in het met de liniaal ontworpen naoorlogse Nederland.

    Toegevoegd door LeGrognard op 24 Apr 2015 23:04

    Ja, ik ken die folkloristische redenatie van de SN-adepten: Dialect mag/moet want authentiek, moeders- en grootmoederstaal, sappig, coleur locale, … Dat is de romantische gedachte. Om in de bouwstijl te blijven: het authentieke boerderijtje in de polders mag blijven staan, het rijhuis uit 1906 mag ook blijven staan, maar de fermettes in de verkavelingen zijn zogezegd eenheidsworst. Dat is zelfs niet waar, want die fermette staat naast een of andere kubusachtige woning of een would-be villa. Evengoed als in het Verkavelingsvlaams van Familie op de VTM er tongvallen van overal te horen zijn. Waarom? Omdat het Verkavelingsvlaams een Belgisch compromis is: In SN kunnen we het niet gezegd krijgen want daar hebben we te weinig affiniteit mee en dialect kennen we niet meer. Dat is geen gemakzuchtige eenheidsworst, dat is een praktische oplossing. Trouwens dat Verkavelingsvlaams wordt niet per se alleen op de VTM gesproken, maar door zowat iedereen in Vlaanderen die voor een groot publiek communiceert: politiekers, kunstenaars, schrijvers, zangers, presentatoren, … Ik zou daar niet zo denigrerend over doen als Van Istendael doet.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 25 Apr 2015 13:43

    Er is een geruststelling.
    Een worst waar onze meningen in gaan zal er nooit komen.

    Toegevoegd door LeGrognard op 25 Apr 2015 14:18

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.