Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Vlaamse gaai

  Dit is slechts 1 definitie voor "Vlaamse gaai." Bekijk alle definities.

  Vlaamse gaai
  (vogelsoort)

  eksterachtige vogelsoort, zie roeter, rotzak, wuiten

  Woordenboek der Nederlandsche Taal, bij Gaai: Ontleend aan Oudfrans gai, en zeker ’t eerst in Vlaanderen gebezigd (verg. Nat. Bl. 3, 2116, waar van den Garrulus gezegd wordt: ”Een gay heetet in Walsche lant.”), gelijk ook uit de benaming Vlaamsche gaai blijkt.

  Nederland: gaai

  opm: verschillen Vlaanderen en Nederland vogelnamen, zie reactie

  zie ook vogelnamen

  Klik op de afbeelding
  Garrulus glandarius 1 Luc Viatour

  wikipedia: De Vlaamse gaai (Garrulus glandarius) Geluidsfragment roep (info / uitleg) en Geluidsfragment zang (info / uitleg), ook wel kortweg gaai genoemd, of schreeuwekster, is een opvallend gekleurde kraaiachtige.

  vogelbescherming.be:
  - Gaai (Garrulus glandarius) – vroeger Vlaamse Gaai genoemd
  - Vlaamse Gaai (zie Gaai)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (07 Aug 2021 20:49)

  👍
  229

  Reacties

  De Nederlandse vogelaars zijn blijkbaar al sinds jaren bezig een aantal namen van vogels te veranderen zonder overleg met hun Belgische collega’s en ‘taalgenoten’. Zo lees ik dat verkleinwoorden voor vogels niet meer gebruikt worden: zeg niet roodborstje maar roodborst. Onafgezien van het feit dat taal zo niet werkt, is het ook een staaltje van taalimperialisme.

  zie o.a. http://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20150227/281749857807534/TextView

  Het straffe is dat Vogelbescherming Vlaanderen taalonderdanig als ze zijn, de meeste van die naamswijzigingen gedwee overnemen. Ook al vloeken ze met het taalgebuik van de Vlaming.
  zie lijst: http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_content&view=article&id=160:soortenlijst&catid=37:soortenlijst&Itemid=139
  (voorbeelden: roodborst, gaai, …)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 Feb 2015 09:46

  zo hoort ge 't van iemand anders

  Bij wijze van commentaar bij dit zeer leerzame lemma heb ik efkes een dozeke citaten opgengedaan:

  “Alles wat uitsteekt, wekt in de Nederlander de onweerstaanbare dragen om het gelijk te maken met zijn omgeving.” (Godfried Bomans)

  “Met een Nederlander valt niet te discussiëren. Hij heeft tot het einde toe gelijk en daalt met deze zekerheid opgewekt het graf in.” (Godfried Bomans)

  “Het meest kenmerkende verschil tussen Vlaanderen en Nederland is wel dat een Nederlander nooit op de gedachte zou komen zich af te vragen wat het verschil is tussen Vlamingen en Nederlanders.” (Henk Spaan, Nederlands sportjournalist, presentator en columnist)

  Zo hoort ge het eens van iemand anders!

  Toegevoegd door Marcus op 28 Feb 2015 11:04

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.