Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    zusterpartij

    Dit is slechts 1 definitie voor "zusterpartij." Bekijk alle definities.

    zusterpartij
    (de ~, ~en v znw)

    (Belgische politiek) politieke partij die de ideologische tegenhanger is van een bepaalde partij in het andere landsgedeelte

    Van Dale 2016 online: BE

    De Vlaamse ecologistische partij “Groen” is de zusterpartij van het Waalse “Ecolo”.

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door de Bon (06 Aug 2021 22:24)
    Dit woord was woord van de dag op 10 Apr 2020

    👍
    292

    Reacties

    ruimere betekenis

    ik heb dit lemma bewust beperkt tot de Belgische politiek, want het woord “zusterpartij” wordt blijkbaar ook gebruikt in een andere context. De situatie bij ons is vrij ingewikkeld omdat de drie traditionele partijen (socialisten, christendemocratien en liberalen) tot voor de staatshervormingen unitair gestructureerd worden en zich achteraf gesplitst hebben in een onafhankelijke Nederlandstalige en Franstalige organisatie. Enkel de PTB/ PVBA heeft nog een uitgesproken unitaire structuur: is dit één partij of zijn het twee “zusterpartijen”? Groen en Ecolo zijn later ontstaan, dus missen ze een dergelijke gemeenschappelijke “moederpartij” ook al zijn het ideologisch zeker “zusterpartijen”. VB en NVA hebben geen zusterpartijen aan de overkant van de taalgrens. Mijn besluit bij dit alles: zie zand, moet er nog ~ zijn?

    Toegevoegd door Marcus op 02 Mar 2014 14:17

    Het is een typisch voorbeeld van de Nederlandse bril van VD:

    VD2014 online: politieke partij (in het buitenland, in een andere stad e.d.) met vergelijkbare denkbeelden en aspiraties

    Ge zoudt kunnen zeggen dat de Belgische betekenis hierin vervat zit, maar zoals Marcus komt te zeggen is de Belgische situatie zo specifiek dat de betekenisinvulling voor een VL toch helemaal anders is dan voor een NL. Voor federaal (zie lemma federaal + reactie) was dat ook zo, alhoewel ze dat ondertussen in VD aangepast hebben. ’t Moet zijn dat ze af en toe het VW lezen :)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 Mar 2014 15:02

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.