Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    kop

    De beschrijving van deze term werd 27 keer aangepast.

    Versie 27

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    hoofdkaas
    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.

    ook: Vlaamse kop (zie voorbeelden)

    varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
    Brugge: (h)ooflakke
    Gentse: uufflakke
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    2015 0420 Boterham preskop

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Ze hebben beiden het recept voor hun Molse kipkap en Vlaamse kop geërfd van hun voorvaders. (streekproduct.be)

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Georges Grootjans op 21 Jan 2021 11:45
    0 reactie(s)

    Versie 26

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    hoofdkaas
    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.

    varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
    Brugge: (h)ooflakke
    Gentse: uufflakke
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    2015 0420 Boterham preskop

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 22 Apr 2018 00:19
    0 reactie(s)

    Versie 25

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    hoofdkaas
    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.

    varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
    Brugge: (h)ooflakke
    Gentse: uufflakke
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Klik op de afbeelding
    2015 0420 Boterham preskop

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 22 Mar 2017 16:00
    0 reactie(s)

    Versie 24

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.

    varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Noord-Nederland: hoofdkaas

    Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
    Brugge: (h)ooflakke
    Gentse: uufflakke
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Vgl: breughelkop

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 27 Sep 2016 20:00
    0 reactie(s)

    Versie 23

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.

    varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Noord-Nederland: hoofdkaas

    Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
    Brugge: (h)ooflakke
    Gentse: uufflakke
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Vgl: breughelkop

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 27 Sep 2016 19:58
    0 reactie(s)

    Versie 22

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.

    varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Noord-Nederland: hoofdkaas

    Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
    Brugge: (h)ooflakke
    Gentse: uufflakke
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Vgl: breughelkop

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 27 Sep 2016 19:58
    0 reactie(s)

    Versie 21

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
    - ook hoofdvlees of perskop genoemd

    varianten: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Vgl: breughelkop

    Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    Gentse: uufflakke
    Brugge: (h)ooflakke
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 17 Aug 2016 01:33
    0 reactie(s)

    Versie 20

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
    - ook hoofdvlees of perskop genoemd
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdkaas_%28gerecht%29

    varianten: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Antwerpen: frut; is een beetje zuurder en met minder gelei
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    Gentse: uufflakke
    Brugge: (h)ooflakke
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 28 Jul 2016 22:04
    0 reactie(s)

    Versie 19

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    - een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
    - ook hoofdvlees of perskop genoemd
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdkaas_%28gerecht%29

    varianten: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…

    Antwerpen: frut; is een beetje zuurder en met minder gelei
    Kempen: kipkap, hurre, frut
    Gentse: uufflakke
    Brugge: (h)ooflakke
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 27 Sep 2014 23:10
    0 reactie(s)

    Versie 18

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdkaas_%28gerecht%29

    Noord-Nederland: hoofdkaas
    Brugge: (h)ooflakke
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 27 Sep 2014 23:02
    0 reactie(s)

    Versie 17

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdkaas_%28gerecht%29

    Noord-Nederland: hoofdkaas
    Brugge: (h)ooflakke
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Beerse dialect: geft is 100 gram kop bènhawwer
    AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer
    (1001, 31 mei 2010)

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 11 Dec 2013 06:40
    0 reactie(s)

    Versie 16

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
    ook hoofdvlees of perskop genoemd

    Noord-Nederland: hoofdkaas
    Brugge: (h)ooflakke
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Beerse dialect: geft is 100 gram kop bènhawwer
    AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer
    (1001, 31 mei 2010)

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 16 Dec 2012 23:09
    0 reactie(s)

    Versie 15

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
    ook hoofdvlees of perskop genoemd

    Noord-Nederland: hoofdkaas
    Brugge: (h)ooflakke
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 16 Dec 2012 23:03
    0 reactie(s)

    Versie 14

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
    ook hoofdvlees of perskop genoemd

    Noord-Nederland: hoofdkaas
    Brugge: (h)ooflakke
    W.- Vl.: hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 04 Dec 2012 04:08
    0 reactie(s)

    Versie 13

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees, in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    Noord-Nederlands: hoofdkaas

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)ooflakke
    W.- Vl. hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door Georges Grootjans op 08 Nov 2012 10:34
    0 reactie(s)

    Versie 12

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    Algemeen Nederlands: hoofdkaas

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees, in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)ooflakke
    W.- Vl. hoofdflakke, zilte

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 31 Oct 2012 15:03
    0 reactie(s)

    Versie 11

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    Algemeen Nederlands: hoofdkaas

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)ooflakke
    W.- Vl. hoofdflakke, zilte

    Beerse dialect: gef_t_is 100 gram kop bènhawwer
    AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door Dennoman op 13 Sep 2010 21:34
    0 reactie(s)

    Versie 10

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)ooflakke
    W.- Vl. hoofdflakke, zilte

    Beerse dialect: gef_t_is 100 gram kop bènhawwer
    AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 31 May 2010 16:49
    0 reactie(s)

    Versie 9

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)ooflakke
    W.- Vl. hoofdflakke, zilte

    Beerse dialect: gef_t_is 100 gram kop bènhawwer
    AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 31 May 2010 16:05
    0 reactie(s)

    Versie 8

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)ooflakke

    Beerse dialect: gef_t_is 100 gram kop bènhawwer
    AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door 1001 op 31 May 2010 09:39
    0 reactie(s)

    Versie 7

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)ooflakke

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 19 Feb 2010 18:42
    0 reactie(s)

    Versie 6

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.)

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)oofflakke

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door la_rog op 05 Apr 2008 20:16
    0 reactie(s)

    Versie 5

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.(?))

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    ook hoofdvlees of perskop genoemd
    en op z’n Brugs : (h)oofflakke

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door Flipper op 01 Mar 2008 00:07
    0 reactie(s)

    Versie 4

    kop
    (de ~ (m.), geen mv.(?))

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door Grytolle op 12 Feb 2008 21:36
    0 reactie(s)

    Versie 3

    kop
    (de ~ (m.), geen meervoud(?))

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door Grytolle op 12 Feb 2008 21:36
    0 reactie(s)

    Versie 2

    kop
    (de ~ (m), geen meervoud ?))

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door Grytolle op 12 Feb 2008 21:36
    0 reactie(s)

    Versie 1

    kop
    ("de ~ (m)" (geen meervoud ?))

    bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
    verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei

    Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door herman op 03 Jan 2008 22:30
    0 reactie(s)

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.