Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    transatlantieker

    Dit is slechts 1 definitie voor "transatlantieker." Bekijk alle definities.

    transatlantieker
    (de ~ , m, mv: ~rs)

    transatlantisch schip, maar ook: transatlantisch reiziger de transatlantische vaart (transatlantiek) betreffend (Europa-Amerika)
    Uit fr. transatlantique, met aansluiting bij vormen als romantieker, klassieker.
    ?Bij zndl. schrijvers voor: transatlantisch schip. Ook komt in dezelfde bet. transatlantiek voor.
    zie ook: transat

    De havens van Antwerpen werden uitgediept, kades werden rechtgetrokken. De transatlantiekers konden komen. (Canvas: Red Star Line)

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door LeGrognard (07 Aug 2021 07:01)

    馃憤
    241

    Reacties

    ‘Red Star Line’, tentoonstelling in Antwerpen en serie op Canvas

    Aan de Rijnkaai op het Eilandje zijn drie havenloodsen bewaard gebleven die eigendom waren van de scheepvaartmaatschappij Red Star Line. De stad heeft de drie loodsen gekocht om ze te herstellen in hun oude glorie. In de loodsen van de legendarische rederij met de rode ster in de vlag opent op 27 september 2013 het Red Star Line Museum.

    Met hun hele hebben en houden in enkele koffers, nemen miljoenen mensen vanaf 1800 de boot van Europa naar Amerika. De nieuwe wereld is het beloofde land voor wie zoekt naar geluk en een beter bestaan. Tussen 1873 en 1934 brengen oceaanstomers 2,6 miljoen avonturiers en gelukszoekers vanuit Antwerpen naar de overkant. De overtocht naar de VS en Canada begint voor heel veel mensen in de havenloods van de Red Star Line in Antwerpen.

    Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van miljoenen Europeanen die alles durven achterlaten en vertrekken, op zoek naar geluk en een beter leven. Het is een verhaal over hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, over hoop en slapeloze nachten. De oude gebouwen van de scheepvaartmaatschappij maken al die emoties en verhalen voelbaar, tastbaar en zichtbaar.

    Het Red Star Line Museum begraaft zich niet in het verleden. Migratie is van overal en van alle tijden. Dus ook van vandaag, zeker in een havenstad. In het museum treedt u in de voetsporen van mensen die uw voorouders hadden kunnen zijn. Of die dat misschien ook zijn. En u leert de stad door een nieuwe bril kennen. Antwerpen, en bij uitbreiding elke plek ter wereld, is wat het vandaag is door de mensen die er vroeger verbleven. Net zoals de stad van morgen gemaakt wordt door de mensen die er vandaag wonen.(zeer de moeite waard allemaal)

    Toegevoegd door LeGrognard op 09 Oct 2013 20:02

    transatlantieker
    trans路at路lan路tie路ker
    de (m.)
    <Fr. transatlantique
    1 路 (Belgisch-Nederlands, verouderd) oceaanstomer

    Curieus genoeg zegt VD dat de klemtoon op “trans” ligt

    Toegevoegd door Grytolle op 10 Oct 2013 03:03

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.