Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  jefzaag

  Dit is slechts 1 definitie voor "jefzaag." Bekijk alle definities.

  jefzaag
  (de ~, (v.), jefzagen)

  handzaag met recht, schuin aflopend blad en gesloten handvat

  afgeleid van Jozef: Sint Jozef was een timmerman en is de patroonheilige van de timmerlui, hij wordt dikwijls afgebeeld met een dergelijk werktuig

  Handzaag

  Luidt de Japanse handzaag met gebogen zaagblad het einde in van de gewone Jef- of Sint-Jozefzaag?

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door haloewie en laatst gewijzigd door de Bon (27 Jul 2021 16:30)

  👍
  596

  Reacties

  In Zuid-Limburg wordt met de Sint-Jozefzaag de zgn. “vossenstaart” bedoeld: een zaag met lang, schuin toelopend blad en houten handgreep. Niet te verwarren met de “rattenstaart”, waarvan het blad veel smaller en korter is.
  Het hierboven als Jef-zaag beschreven werktuig noemt men daar “vonkelhoutzaag”, d.i. “brandhoutzaag”.

  Toegevoegd door petrik op 29 Dec 2007 02:26

  jef-zaag vs. spanzaag

  Petrik heeft overschot van gelijk. Mijn nonkel meubelmaker is al twee jaar dood. Ik kon het hem niet meer vragen. Google geeft gelukkig uitsluitsel met het woordenboek van het Limburgs dialect. Wat ik hieronder beschreef is wel degelijk een spanzaag, ook vonkelhoutzaag genoemd. Ik pas mijn uitleg bij een jef-zaag aan. Een oude Socrates-truuk van toen ik nog voor de schoolbanken stond. Excuus.

  Onderstaande is onwaar: dank aan petrik voor rechtzetting.

  samenstell. Jef-zaag (= zaag gevat tussen twee latten, waartussen een kopse lat zit (in de vorm van een H dus).Tussen de uiteinden van die twee wordt een dubbel koord opgespannen met een houten wig, die wordt tegengehouden door de kopse lat.

  Vroeger kondt ge nogal eens een zaag spannen (=opspannen). Tegenwoordig heeft de hardstalen Sandvik-zaag de Jef-zaag volledig verdrongen. Op de vakschool was een van de eerste gereedschappen, die ne meubelmaker zelf moest maken een handzaag: 3 stokken en een koord.

  Toegevoegd door haloewie op 29 Dec 2007 22:12

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.