Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    federaal

    Dit is slechts 1 definitie voor "federaal." Bekijk alle definities.

    federaal
    (bn.)

    Op de federale staat België betrekking hebbend.

    In België is dit begrip specifiek ingevuld zodat het begrip hier een andere betekenis heeft dan elders.

    het eerste artikel van de Belgische grondwet vandaag: “België is een federale staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten”.

    De federale overheid, de federale regering, de federale bevoegdheden, de federale politie, … het is dagdagelijks taalgebruik in de Vlaamse media.

    6 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (10 Aug 2021 21:52)

    👍
    298

    Reacties

    Met VD in de hand moet ge de VL media niet volgen, laat staan het staatsblad lezen. Ver gaat ge niet komen.

    Zo is volgens VD federale regering: de overkoepelende regering van een federatie van staten

    Om het politiek neutraal te houden: Er gaan er blij zijn met deze uitleg en er gaan er anderen minder content zijn.

    Ik denk dat het een NL is die het lemma geschreven heeft, tegen beter weten in.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Apr 2013 09:56

    Het zal een NLer geweest zijn zijn die het artikel geschreven heeft, maar niet tegen beter weten in. Want,om (te proberen) een overzicht te geven van de Belgische federale staat heb ik een artikel gevonden van Folkert Jensma (juridisch journalist bij NRC Handelsblad)

    Hoeveel regeringen heeft België?

    Hoeveel regeringen en parlementen heeft België eigenlijk? In het spraakgebruik houdt men het op vijf. Namelijk de federale, Vlaamse, Waalse, Brusselse regio en Duitstalige. Dat klopt ook met het geografische beeld. Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Wallonië en het Duitstalige gebied rondom Eupen. Maar staatsrechtelijk is dit het topje van de ijsberg.

    België bestaat namelijk ook uit verschillende culturen met ieder eigen taalgemeenschappen. Zo is er een Franstalige Gemeenschap, een Duitstalige Gemeenschap en een Vlaamse Gemeenschap. Bij elkaar opgeteld kom je dan tot acht regeringen en parlementen. Immers vijf plus drie is acht. Alleen klopt dat niet want de Vlaamse Gemeenschap is samengevoegd met het Vlaamse Gewest. Aan Vlaamse kant vallen geografie en taal dus samen. Zijn het er dan zeven? Ook dat is niet juist want aan Duitstalige kant is er alleen een Gemeenschap en geen Gewest. Zijn er dan zes Belgische regeringen en parlementen?

    In het juridisch studenten maandblad Ars Aequi van oktober beschreef hoogleraar rechtswetenschap Hendrik Vuye van de Universiteit van Hasselt hoe het echt zit. Hij noemt België een paradijs voor het staatsrecht. Nergens draven er zoveel ministers, volksvertegenwoordigers en instellingen door elkaar. Hij komt tot de volgende opsomming. `Belgie telt negen parlementen, acht regeringen, drie hoogste rechtscolleges, slechts één Koning, maar toch twee Koninginnen. We hebben tien provincies, maar toch elf gouverneurs. Nergens ter wereld zijn er meer instellingen per vierkante meter`. Die twee Koninginnen kan ik thuis brengen. Paola, van Albert, en Fabiola, van wijlen Boudewijn.

    Van drie hoogste rechtscolleges kijken we in Nederland ook niet op. Hier kennen we de Hoge Raad, de Raad van State en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Die zijn alle drie hoogste rechters in ieder een eigen tak van het bestuursrecht. (Voor de nerds noem ik ook nog het Hof Leeuwarden dat hoogste bestuursrechter is op het terrein van verkeersboetes. Eigenlijk zijn er in Nederland dus vier hoogste rechtscolleges. Althans voor het bestuursrecht. De andere rechtsgebieden kunnen toe met de Hoge Raad.)

    Maar waar haalt professor Vuye die extra twee regeringen en drie parlementen vandaan? Per email geeft hij prompt antwoord. Hij telt dus negen parlementen. Om te beginnen rekent hij van het federale parlement de Kamer en de Senaat ieder apart mee. Dat zijn er twee. Gevolgd door het Parlement van de Vlaamse Gemeenschap, het Parlement van het Waalse Gewest, het Parlement van de Franse Gemeenschap, het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap en het Parlement van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. Dan staat de teller op zeven.

    Dan telt professor Vuye de Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Vergadering van de Franse Gemeenschapscommissie erbij. Negen dus. Die laatste twee zijn Brusselse instellingen die zich met de belangen van Franstalige inwoners bezighouden. Met de Federale Regering, Vlaamse Regering, Waalse Regering, Regering van de Franse Gemeenschap, Regering van de Duitstalige Gemeenschap, Regering van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, het college van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en het College van de Franse Gemeenschapscommissie komt hij dus op acht regeringen. Die elfde gouverneur zonder provincie blijkt de gouverneur van het Brussels Hoofdstedelijk gewest te zijn.

    De moraal? Op nationaal niveau wordt België bestuurd door drie verschillende staatkundige instellingen, die onderling gelijkwaardig zijn met ieder eigen bevoegdheden. De Gewesten, Gemeenschappen en de Federatie. Daaronder oogt het een stuk normaler. Provincies en gemeenten. Voor buitenstaanders lijkt het een gekkenhuis, zegt Vuye.

    Conclusie van LG: Leve België Vive la Belgique!
    (Nog vergeten hier is het koningshuis met aanhang)

    Toegevoegd door LeGrognard op 12 Apr 2013 12:52

    Als we het geografisch bekijken moogt ge er nog wat bijtellen: er is nog een Europees parlement in Brussel ook. Soms toch, want soms zitten ze in Straatsburg. En we leveren daar nog een president ook. Alhoewel dat ook weer helemaal niet waar is, het is een soort voorzitter.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Apr 2013 13:54

    Daar kun je een aardig feestje van bouwen.

    Toegevoegd door LeGrognard op 12 Apr 2013 14:01

    Doen we ook: federalala federalala federalalalala ;)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Apr 2013 21:06

    In VD2014 hebben ze bij federaal nu toch het specifiek Belgische ‘federale regering’ toegevoegd:
    de overkoepelende regering van een federale staat, m.n. de Belgische nationale regering in tegenstelling tot de gemeenschaps- en gewestregeringen

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 Mar 2014 15:04

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.