Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    manoesj

    Dit is slechts 1 definitie voor "manoesj." Bekijk alle definities.

    manoesj
    (mv ~en)

    woonwagenbewoner

    in België en Frankrijk ‘manouche’
    in Nederland ‘Sinti’

    < Sanskriet manusa (= mens), verwant met het Nederlands man (wikipedia)

    zie ook de reactie

    Het Integratiedecreet omschrijft woonwagenbewoners als personen die legaal in België verblijven en die wonen of woonden in een woonwagen als omschreven in de Vlaamse Wooncode, of waarvan de ouders dat deden, met uitzondering van bewoners van campings of gebieden met weekendverblijven.
    Met deze omschrijving verwijst de Vlaamse overheid naar de Roms, Manoesjen of Voyageurs die naar traditie wonen of woonden in een woonwagen.

    Voor betere definities: googel ‘manoesjen’ want zeker is dat de manoesjen, de Roms, de zigeuners en de woonwagenbewoners niet met elkaar verward willen worden.

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door de Bon (10 Aug 2021 13:46)

    👍
    321

    Reacties

    Van het Minderhedenforum:

    Wie zijn woonwagenbewoners?
    Woonwagenbewoners worden in de volksmond vaak zigeuners genoemd. Voor hen heeft deze term echter een negatieve bijklank. Zij worden liever aangesproken met volgende termen, die de diversiteit binnen de woonwagenbewoners beter weergeven. Klik op onderstaande links voor meer informatie.

    Voyageurs
    Deze Belgen stammen af de autochtone rondtrekkende bevolking, die eind 19de, begin 20ste eeuw de kost verdiende met activiteiten als deur-aan-deurverkoop, messen slijpen of seizoensarbeid op boerderijen. Voyageurs spreken Nederlands, maar gebruiken ook Bargoens. Momenteel leven er zo’n 550 Voyageurs op (voornamelijk) officiële woonwagenterreinen. Heel wat andere Voyageurs wonen in huizen.

    Manoesjen
    Deze groep heeft haar oorsprong in India en kwam in de 15de eeuw naar onze streken. Sindsdien hebben zij zich geïntegreerd in onze maatschappij, waardoor ze weinig opvallen. Manoesjen hanteren Nederlands en Manoesj als taal. Circa 100 gezinnen wonen nog in woonwagens.

    Roms
    Roms kwamen eind 19de, begin 20ste eeuw vanuit Oost-Europa naar België. Hun traditionele levenswijze en kledij zijn opvallend. De moedertaal van de Roms is het Romanés, dat verwant is met het Manoesj. Frans is hun tweede taal. Ongeveer 300 Roms wonen in wagens. Velen trekken in de zomer nog rond in familieverband. Daarnaast doen een duizendtal gezinnen uit het buitenland, vaak met familiale banden met Belgische Roms en Manoesjen, jaarlijks ons land aan.

    Roma
    Deze vrij nieuwe groep emigreerde vanuit Oost-Europa naar België. Jaarlijks zijn er waarschijnlijk zo’n 10.000 Roma in ons land. Net als de Roms spreken zij een soort Romanés, hoewel ze van de Roms verschillen. Zo wonen zij niet in woonwagens. In Oost-Europa betrekken de Roma appartementen of huizen, vaak in slechte omstandigheden. Omwille van discriminatie, racisme en economische redenen gaan ze op zoek naar een beter leven in een ander land. Dikwijls trekken ze van grootstad tot grootstad om geld te verdienen. Wegens een groot wantrouwen t.o.v. de Westerse maatschappij integreert deze doelgroep zich moeilijk. De problematiek van de Roma verschilt dan ook van die van de Belgische woonwagenbewoners.

    Toegevoegd door LeGrognard op 07 Mar 2013 23:23

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.