Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  borstbol

  Dit is slechts 1 definitie voor "borstbol." Bekijk alle definities.

  borstbol
  (zn. m. -len)

  hard, donker snoepje op basis van suiker. Het zou een heilzame werking hebben op de keel en de luchtwegen. Wordt verkocht onder de merknaam Wycam’s. Wycam’s borstbollen zijn erkend als Antwerps streekproduct.

  Klik op de afbeelding
  Wycam's-borstbollen

  Borstbollen zijn verpakt in een blekke doos. (In West-Vlaanderen is dat een blekne doze).

  Wycam's Borstbollen®

  Deprez bouwt zijn nieuwste, “Bloemen, bijen en borstbollen” rond haar. Rond de vuile ziekte. Rond zijn gezin. Rond zichzelf ook. (vrt.be)

  Bomma zwaaide ons in werkplunje uit als we naar school vertrokken – maar niet voordat ze ons elk een borstbol had gegeven.(hildeneven.be)

  Enfin, er zijn mensen die dat graag mogen, zo’n borstbol, ik zal ze ook niet afslaan . Maar ik zou wel diegene wantrouwen die ze verkoopt voor likeurpralines.(politics.be)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (11 Aug 2021 14:47)
  Dit woord was woord van de dag op 07 Apr 2020

  👍
  365

  Reacties

  “Borstbollen
  Aangeboden door Wycam’s Produkten NV uit Sint-Niklaas

  Een borstbol, de naam spreekt voor zich, is een Vlaamse snoep die bekend in de oren klinkt. Toch is hij niet terug te vinden in de woordenboeken van Van Dale.

  Het maken van borstbollen werd vroeger thuis gedaan: zeer langzaam werd suiker met een lepeltje azijn ingekookt, indien voorhanden werd er een smaakje zoals vlier, munt, enz. toegevoegd. De ingekookte karamel werd uitgegoten op een koude steen. Dat kon al eens de blauwe steen zijn van een deur of venster. Daarna werd de geharde karamel met een hamertje in hapklare blokjes geklopt.

  Deze snoep inspireerde Wyckmans Camille uit Schoten tot de Wycam’s borstbollen versierd met twee hamertjes. Met het recept van een lokale bakker ging Camille in 1946 op een Leuvense stoof aan de slag. Al snel werd er op grotere schaal geproduceerd en werden de borstbollen via de lokale kruideniers verkocht. In 1973 werd het alom bekende gestreepte blikje gedeponeerd. Sinds kort worden de snoepen in Sint-Niklaas Het recept van deze nostalgische bollen blijft geheim. Specialisten proeven er misschien een toets vanille, zoethout of honing in."
  (vlam.be)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 21 Mar 2020 15:54

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.