Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  prijskamp

  Dit is slechts 1 definitie voor "prijskamp." Bekijk alle definities.

  prijskamp
  (de ~ (m.), ~en)

  examen, toets, concours

  Van Dale 2014 online: Belgisch-Nederlands

  Wanneer moet ge beginnen studeren voor de prijskampen?

  > andere betekenis van prijskamp

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Hufmaster en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 04:32)

  šŸ‘
  447

  Reacties

  prijskamp?

  Is praaskampe een dialect-uitspraak van iets dat als “prijskamp” zou worden geschreven? De betekenis is wel nieuw voor me, plezant woord.

  Toegevoegd door aliekens op 16 Nov 2007 02:37

  @aliekens.
  Idd, praaskamp is eigenlijk dialect.
  dus prijskamp is correct vlaams.

  Toegevoegd door Hufmaster op 16 Nov 2007 03:29

  prijskamp

  VD
  prijsĀ·kamp (dem)
  1 (in Belgiƫ) wedstrijd
  Een prijskamp is een wedstrijd en geen examen.

  Toegevoegd door Flipper op 05 Mar 2008 15:26

  prijskamp

  Er waren wel degelijk prijskampen met Kerstmis, Pasen en op het eind van het jaar zowel in de lagere school als de middelbare. Tegenwoordig heet dit proefwerken of examens. Nu er regelmatig toetsen en overhoringen gehouden worden zijn de Paasexamens afgeslankt en beperkt tot de hoofdvakken.

  Net zoals met de kandidaturen en de licenties die tentamens en examens hadden, maar hernoemd zijn tot bachelor- and mastergraden zijn prijskampen nu proefwerken en examens geworden. Misschien komt er wel opnieuw een tijd waar de meester weet wat voor vlees hij in de kuip heeft, net zoals een stielman snel door heeft wat voor leerjongen hij opleidt.
  Daarvoor moet het wantrouwen tussen de mensen afgebouwd worden. (Dit laatste is alweer te belerend voor deze tijd, maar ik veeg het niet uit.)

  Een prijskamp is dus niet alleen een wedstrijd! Wat VD ook moge beweren. Het woord behoort niet meer tot de actieve schoolwoordenschat, behalve in de mond van de oudste leerkrachten misschien. Vroeger was er meer ‘kamp’ op school, de prijsboeken die werden uitgereikt, de ‘accessites’, de besten, de primussen inter pares zijn nu verhuisd naar de sportcompetitie. De trofees en de geldprijzen gaan nu naar de gelauwerden. Op school geen gelauwer meer en maar goed ook. Hoelang zal de commercie in de sport nog lauweren met exorbitante vergoedingen?

  Toegevoegd door haloewie op 05 Mar 2008 23:46

  knorpot, zeurpiet, ergeraar, ouwe knar

  Ik kan het niet laten te reageren, al weet ik meteen dat er geen lawine over mij heen zal razen. Zelfspot is de relativering. Maar moet ik alle lezers hiermee lastigvallen? Nee dus.

  Toegevoegd door haloewie op 05 Mar 2008 23:54

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.