Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  zweren

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "zweren"

  zweren
  (ww. zweerde, gezworen)

  in Vlaanderen (en in mindere mate in Nederland) is het werkwoord ‘zweren’, in de betekenis van ‘een eed afleggen’, zijn sterke vervoeging in de OVT, ‘zwoer’, grotendeels verloren

  volgens de Taalunie echter:

  “Als zweren ‘etteren, ontstoken zijn’ betekent, is de verleden tijd zwoor of zweerde. In de betekenis ‘een eed afleggen’, ‘plechtig beloven’ is de verleden tijd zwoer. De vorm zweerde komt ook geregeld voor in deze betekenis, maar het is onduidelijk of die tot de standaardtaal gerekend kan worden.” (taaladvies.net)

  gebaseerd op het aantal zoekresultaten lijkt het toch ook overduidelijk om een geografisch onderscheid te gaan:

  ‘zwoer trouw’ .BE (435); .NL (12.900)
  ‘zweerde trouw’ .BE (671); .NL (120)
  ‘trouw zwoer’ .BE (432); .NL (33.300)
  ‘trouw zweerde’ .BE (70); .NL (92)

  zie ook o.m. varen, kloeg, kloegen, wouden

  Borg zweerde trouw aan de Europese regels, al gaf hij aan vast te houden aan zijn ‘persoonlijke overtuigingen’. (tijd.be)

  De politie vond later een video waarin hij trouw zweerde aan de extremistische organisatie IS, die de aanslag opeiste. (vrt.be)

  Hij heeft een eed afgelegd waarin hij trouw zweerde aan de Belgische wetten. (bruzz.be)

  Net diezelfde Bart De Wever, die in de kering weer dure eden van trouw zweerde aan de Vlaamse zelfstandigheid, bezorgde de Vlaamse Volksbeweging haar Lazarusmoment. (vlinks.be)

  Eeuwig, ik zei ‘dit is voor eeuwig’ / ’k Zweerde trouw tot de dood / In voorspoed en nood zou ik bij je zijn / Maar eeuwig duurde niet zo lang (Garry Hagger – Zonder Jou)

  1 reactie(s)
  Toegevoegd door nthn (10 Aug 2021 04:51)

  👍
  88

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.