Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  pallepoten

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "pallepoten"

  pallepoten
  (ww. meestal infinitief)

  Pallepo(ë)ten is overal aanzitten, de handen niet kunnen thuishouden, ook in de meer seksuele betekenis.
  bepotelen

  L.W. Schuermans, Algemeen Vlaamsch Idioticon (1865):
  PALLEPOOTEN, besmeuren door gedurig met vuile handen vast te pakken “meiske, wat ligt ge aan uwen zuiveren voorschoot te pallepooten?” (Antwerpen Stad en provincie)

  P.J. Cornelissen & J.B. Vervliet (1899-1906). Idioticon van het Antwerpsch Dialect (Stad Antwerpen en Antwerpsche Kempen).
  PALLEPOOTEN, w., o. – Aan iets duwen met de hand, met de vingeren veel betasten en beduwen, beduimelen, bederven of bevlekken met er onzindelijk aan te raken, in de hand te nemen, enz. Dieë jongen zit altijd overal aan te pallepooten.. Klein kinderen pallepooten gèren aan iet.

  uitspraak in Antwerpen: klik hier

  “Iedereen zat regelmatig aan de kerstfiguren te ‘pallepoten’. Op de lange duur was de os verdwenen en twee engelen verloren hun hoofd.” (polderke.com)

  “Ondertussen moest ik wel zien dat Fien én Klaas er met hun vingers vanaf bleven. Ze hebben namelijk nogal de neiging om te pallepoten en te proeven. Fien dus maar uit de kar gezet zodat zij er toch al niet meer kon aanzitten.” (kindjes.net/met-de-kindjes-naar-de-colruyt)

  Dien is dor goo d’on’t pallepoëte. Dor komt strak nog pikkenotje spelen van!
  Hij kan (van haar) zijn handen niet thuishouden. Dat wordt straks een vrijpartij.

  19 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door koen brabo en laatst gewijzigd door de Bon (17 Jul 2021 09:06)

  👍
  337

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.