Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  messenvechter

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "messenvechter"

  Messenvechter
  (bijnaam)

  inwoner van Tremelo

  Op het einde van de 19de eeuw was de toestand in onze streek niet rooskleurig. Vele Tremelonaren hadden te kampen met honger en de harde strijd om te overleven. De onvruchtbare bodem leidde vaak tot miserie en vervolgens tot criminaliteit. Om te overleven werd er illegaal alcohol gestookt, gestroopt en gestolen. Tremelo bevond zich in een uithoek, langs de ene kant op de grens van Brabant en langs de andere kant op de grens met Antwerpen… Het wettelijk gezag keek naar Tremelo niet om. Zo maakten die van Tremelo hun eigen wetten, vooral om te “overleven”. Vreemdelingen werden argwanend bekeken, en ja… soms beroofd. Maar ook onderling werden geschillen met de vuist of met het mes “geregeld”. (tremelo.be)

  zie ook Belgische bijnamen van inwoners

  Voor het Tremelose gemeentehuis staat een standbeeld van de hand van Flor Hermans dat de Messenvechters symboliseert.

  Neem deel aan interessante historische wandelingen met boeiende verhalen over Damiaan en de messenvechters van Tremelo. (gemeente tremelo)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door fansy (22 Jul 2021 04:24)

  👍
  199

  messenvechter
  (de ~ (m.) , ~s)

  vechter die gebruik maakt van een mes
  NL: messentrekker

  De messenvechter die zijn tegenstander had neergestoken, werd door de politie ingerekend.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door fansy (05 Aug 2021 04:48)

  👍
  196

  Messenvechter
  (de ~, ~s man. zelfst. nw.)

  spotnaam voor (onder andere) de bewoners van de gemeente Stekene

  “Als je aan een Stekenaar vraagt naar de spotnaam is er maar een antwoord en dat is “Messenvechter” op zijn plat Stekens “Messevechter” Heb mij vader altijd horen vertellen (1914 geboren+) hoe hij als Kemzekenaar, nu deelgemeente van Stekene, de messenvechters moest ontlopen om te komen vrijen in Stekene (met mijn moeder+) "(http://www.henkdeconinck.be/spotnamen/stekene1.htm)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Marcus (04 Aug 2021 20:19)

  👍
  134

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.