Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Maria

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Maria"

  Maria
  (eigennaam)

  Maria is in de bijbel de naam van de moeder van Jezus Christus; niet verwonderlijk is het een van de meest voorkomende vrouwennamen ter wereld en zeker in een katholiek land zoals België. In 2013 was Maria de meest voorkomende naam in alle Belgische regio’s, gevolgd door Marie. Er zijn talloze varianten voorhanden die de laatste jaren ook in Vlaanderen opduiken.

  Traditioneel spreekt men de naam Maria uit met de klemtoon op de tweede lettergreep als het gaat over de moeder van Christus of andere bijbelse figuren met de naam Maria. Ook in officiële situaties, bij een huwelijk of bij een verklaring op de rechtbank wordt deze uitspraak aangehouden. In een meer ongedwongen sfeer valt de uitspraak dikwijls op de eerste lettergreep: /márreja/ (Antwerpse Kempen) of /marjá/ (Hageland).

  Dikwijls wordt in de dagelijkse omgang ook Marie gebruikt, wat eigenlijk een Franse variant is. De klemtoon ligt daarbij bij op de tweede lettergreep.

  In vele streken van Vlaanderen wordt de naam verkort tot Mie, de ie wordt halflang uitgesproken. Ook Mit is een verkorte vorm, die dikwijls Miet wordt geschreven. Daarnaast komen nog veel voor: Mia, Ria, en (nu minder) Maaike en Ma (korte a).

  Verkleinwoorden zijn zeer veel in gebruik en hebben dikwijls de status van officiële naam: Marieke, Mieke, Mitteke, Mitje, Mietje, Makke. Ook de Franse diminutief Mariette komt veel voor en krijgt op zijn beurt de afkorting Jet, die dan ook het verkleinwoord Jetje wordt. (Jetje kan ook een verkleinwoord zijn van andere namen, bijv. Henriette en is ook zeer populair in Nederland)

  Combinaties met andere, overwegend Franse vrouwelijke voornamen, zijn legio: Marie-Francoise, Marie-José, Marie-Claire, Anne-Marie of Marie-Anne, Marie-Claude enzovoorts.
  Ook combinaties met overwegend Franse mannelijke voornamen zijn mogelijk, zowel in namen voor vrouwen als voor mannen: Jean-Marie, Joseph-Marie, Marie-Joseph…
  Heel dikwijls worden Franse combinatienamen vervlaamst: Marie-José wordt Miejo of Jo, Anne–Marie wordt Annemarie en vandaar Annemie, Marie-Joseph wordt Miejef, Marie-Louise wordt Marieloe enzovoorts.

  Minder verspreid maar toch vrij veel voorkomend is de naam Myriam die in wezen hetzelfde is als Maria. Hij wordt wel eens afgekort tot Mir.

  Ook in de islamitische wereld treft men Myriam veelvuldig aan, zij het met een andere spelling en uitspraak, bijvoorbeeld Meryem, Meyrem of Merjem.

  Uiteraard komen de meeste van deze varianten ook voor in Nederland.

  Maria van Bourgondië (1457-1482) en Maria van Hongarije (1505-1558) speelden allebei een grote rol in de geschiedenis van de Nederlanden.

  - Wat is uw naam?
  - Ik heet Maria Peeters maar alleman noemt mij Marie van ’t Smetje.

  Mie Citroen
  Mie Citroen Kwam Van De Mijn
  Met Een Mand Vol Vis
  Wie Haar Kent Zegt ’t Is Een Fijn
  Die Nooit Verlegen Is
  (http://www.axlpeleman.be/volksliekes/liedjes

  De doorbraak van Chris Lomme kwam er in 1959 met haar rol als Marieke in Schipper naast Mathilde (1955-1963).

  Mieke Vogels
  Maria Bertha Charlotte C. Vogels is een Belgisch politica voor Groen. (Wikipedia)

  Miet Smet
  Maria Bertha Petrus Smet is een Belgische christendemocratische politica uit Vlaanderen. Zij is een dochter van CVP-senator Albert Smet. (Wikipedia)

  Mia van Gorky opnieuw verkozen tot beste Belgische plaat (DS 051215)

  Ria Valk (Eindhoven, 11 februari 1941) maakt in 1959 haar eerste single, nadat ze is opgevallen door haar tweede plaats bij de Elvis-verkiezingen. (muziekencyclopedie)

  Mitje Geysen, Functies Lid werkgroep ontwikkelingssamenwerking (http://www.kontich.be/

  Legendarische winkelierster ‘Mitteke’ (91) overleden (HLN 300115)

  Onze buurvrouw noemden we Makke Boer, maar eigenlijk heette ze Maria Verbeek.

  Mijn beste vriend had een lief uit het noorden van de Kempen, ze heette Maaike en dat kenden wij niet. Ze was nogal klein van stuk en dan zegden we: “Ja ’t is maar een maaike, he!” en dan was hem natuurlijk kwaad.

  “Wat nu Marilou?” Is de titel van een roman van Jean Du Parc (1955)

  Miejef Callaert is een Vlaamse kunstenares.

  Meyrem Almaci is een Belgische politica voor Groen met de dubbele nationaliteit: Belgisch-Turks. Sinds 15 november 2014 is ze voorzitster van deze partij. ( Wikipedia )

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door de Bon (04 Aug 2021 08:07)

  👍
  227

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.