Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Charlepoeng

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Charlepoeng"

  Charlepoeng
  (bijnaam, begrip)

  Charles de Loupoigne (echte naam: Charles-François Jacqmin) (Brussel, 14 maart 1761- Loonbeek, 30 juli 1799), ook wel “Cousin Charles” genoemd of "Charlepoeng”, de naam waaronder hij het meest bekend is, was een Zuid-Nederlands verzetsstrijder. Hij werd vooral bekend dankzij zijn acties tegen de Franse bezetters in de jaren 1790-1799. Zijn verzetsdaden vormden onder meer een inspiratie voor de latere Boerenkrijg. (Wikipedia)

  zie ook Belgische bijnamen

  Zoals ‘Charlepoeng’ de inspiratie vormde voor de boerenkrijg, een opstand tegen het antigodsdienstige Franse gezag in de achttiende eeuw, zo wil J. zich verzetten tegen de aftakeling van het geloof in het huidige Vlaanderen. (demorgen.be)

  Traiteur Charlepoeng staat synoniem voor kwaliteit, versheid, voor elk wat wils en voor ieders budget! (carlepoeng.be)

  Wandelen met Charlepoeng in het historische Margijsbos (natuurenbos.be)

  Tijdens de Erfgoeddag op zondag 22 april kom je meer te weten over Charlepoeng, een verzetsstrijder uit de achttiende eeuw die leefde in Meerdaalwoud en het opnam tegen de Franse bezetter. (nieuwsblad.be)

  Elke deelnemer zal ook na de inspanning kosteloos een Charlepoeng biertje kunnen proeven van Biergilde Dijleland. (nieuwsblad.be)

  … mondig en onvoorwaardelijk voor een goede zaak opoffert «’t is een Charlepoeng» (De Gazet van Aalst – 1965)

  De Charlepoeng Trail is een jaarlijkse trail run doorheen de groene rand van Brussel.(facebook)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (11 Aug 2021 00:15)

  👍
  16

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.