Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Belgische feit

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Belgische feit"

  Belgische feit
  (begrip)

  de feitelijke realiteit van de complexe Belgische staat met o.a. de verschillende gemeenschappen en Brussel

  ook: Belgisch feit

  Het is bij Van Istendael vooral te doen om een pragmatische en kritische waardering van wat het Belgische feit kan worden genoemd, dat vooral het resultaat is van een eeuwenlange gemeenschappelijke geschiedenis. (Ons Erfdeel. Jaargang 27(1984))

  Het ‘Belgische feit’, om de woorden van N-VA-voorzitter Bart De Wever maar eens te gebruiken, is nu eenmaal een realiteit. (demorgen.be)

  F. overwegende dat het Belgische feit ertoe heeft geleid dat Brussel vandaag een hoofdzakelijk Franstalige stad is en dat Vlaanderen en Brussel steeds verder uit elkaar drijven; (senate.be)

  Hij zegt: leer leven met het Belgische feit. Maar hij zegt erbij: wij zullen dat Belgische feit op zo’n manier reorganiseren dat het aanvaardbaar is voor Vlaanderen. (knack.be – 2014)

  Vooral sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het Belgische feit , vrij unaniem aanvaard . (De memoires: gedreven door een overtuiging – Leo Tindemans)

  De amnestie, die de activisten in de jaren dertig verwierven, leidde niet tot de grote verzoening met het Belgisch feit. Integendeel ! (senate.be – 1994)

  Aan het eigen publiek wordt het niet gezegd, maar in Waalse PS-kringen heeft men ‘het Belgisch feit’ al opgegeven. (Het geld is op!: de financiële putten van België – Alain Mouton)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (04 Jun 2022 18:48)

  👍
  4

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.