Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    muirk

    Dit is slechts 1 definitie voor "muirk." Bekijk alle definities.

    muirk
    (ne ~ (m.), -en)

    hoofd, kop, bol, gedachten

    < merg (hier overdrachtelijk); In Zuid-Nederland ook met k aan het einde (merk, mark: Cornelissen-Vervliet). Middelnederlands: march, murch, morch.

    In de Kattenberg in Borgerhout was er een bakkerke, ne voorschoot groot, waar de mensen na de 6- en 7-uremis buiten in de rij aanschoven voor pistolee’s. Hij kon het huis van de buren kopen en zijne winkel uitbreiden. Als de verbouwing af was, kwam er minder en minder volk. De goudmijn was weg. Wat dat de mensen in hunne muirk steken/hebben om dan weg te blijven, vraagt ge u af.

    Het gehuil ging door maarg en been.

    7 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door haloewie en laatst gewijzigd door de Bon (31 Jul 2021 17:37)

    👍
    327

    Reacties

    Wrs “meurk”, aangezien “ui” nooit voor r voorkomt.. In ’t Hollands spreekte de eu altijd uit als een vlaamse ui voor r trouwens

    Toegevoegd door Grytolle op 26 Apr 2009 19:07

    tenzij ...

    tenzij het mork is, die Krommenaas met Umlaut schrijft, waar ik de wëbbe (weube, wuibe, wöbbe) van krijg. Of murk, dat onmiddelijk naast de eu, ø ligt. vgl. nurk, nurks wat dan weer van Turk verschilt. vgl. vork. Daar moet ik nog eens een artikeltje over schrijven in mijn blog ’t àànder Aàntwààreps. “De korte beklemtoonde doffe e

    Kuisen is algemeen aanvaard met ui. Toch is het een korte doffe e. leuzze is een andere schrijfwijze. Allicht omdat luize(n) al voorkomt.

    Toegevoegd door haloewie op 15 Aug 2009 18:40

    Nu da ‘k u hier toch heb Haloewie (en da’ ge et woord voorschoot gebruikte in deze tekst), hoe wordt volgens u et woord voorschoot in het antwerps uitgesproken? Want ik heb al meerdere uitspraken gelezen/gehoord. En wat is het meervoud?
    vërschoeët, vuirschoet, vuirschoeët? vërschoet?

    Toegevoegd door Diederik op 15 Aug 2009 19:49

    murk

    Murk schrijven dan med ö in de uitspraaksvermelding

    Kuisen word op sommige plaatsen uitgesproken med een lange ui, dus da’s een logische spelling denk ik :P

    Toegevoegd door Grytolle op 15 Aug 2009 22:57

    Kuisen met lange ui is Verkavelingsvlaams of gekuist, onzuiver dialect.

    kësë is de enige uitspraak in het Antwerps, met 2 doffe e’s, de ene beklemtoond, de andere niet, maar de 2 klanken zijn identiek, dezelfde, gelijken.

    Toegevoegd door haloewie op 16 Aug 2009 01:17

    geen reden om aan te nemen dat de oorspronkelijke ui in kuisen (< Mnl. “cuuscen”) óveral verkort is tot ö, ook al is dat zo in alle antwerps

    Toegevoegd door Grytolle op 16 Aug 2009 03:18

    meureg

    ik denk dat het uitgesproken wordt (of werd) met een g van achter. Heel het woord heeft dus dezelfde klank als meureg, in de betekenis van gaar.

    Toegevoegd door de Bon op 16 Aug 2009 18:42

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.