Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  a

  Dit is slechts 1 definitie voor "a." Bekijk alle definities.

  a
  (bezitt. adj. 2pe)

  uitspraak in Antwerpen: klik op de luidspreker (of het puzzelstukje)

  uw (van u)

  deze vorm komt van uw, dat gediftongeerd werd tot ouw (de Brabantse vorm) wat in Antwerpen weer monoftongeerd is tot een aa-klank

  zie ook ou

  Dat zijn a woorden. Dat hebt gij gezegd.
  Dat is awen auto.
  Dat is awe man.
  Dat is a kind.
  Dat is a vrouw.

  > andere betekenis van a

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door haloewie en laatst gewijzigd door de Bon (04 Aug 2021 09:44)

  👍
  450

  Reacties

  Het spijt me dat ik uw aanpassing niet kan aanvaarden. Voor mij zijn er in het Antwerps twee a-klanken en ge weet dat ik dat blijf poneren. Ik kan er niet bij dat ge uitgerekend dit lemma aanpast.

  Zeg eens aa tegen de dokter, wanneer deze met een spatel of het achterste van een lepel uw tong naar beneden duwt. Dit is de “a” die ge uitspreekt, als iemand op uw teen gaat staan. Achteraan in de keel en de mond torenhoog opengesperd.

  De andere ‘à’ zegt ge, als ge uw afschuw uitdrukt voor iets vies of iets dat stinkt. Bà dus. Uitgesproken vooraan in de mond met de mondhoeken zo breed mogelijk naar buiten uitgerokken. De /à/ van hand en van werpen. /àànd/ en /wàà r.e p.e/, van kat en wat /kàt/ en /wà/.

  Beiden kunnen ze kort of lang uitgesproken worden.

  Als een Antwerpenaar een aa geschreven ziet, spreekt hij in vele gevallen een “oa” uit wat door Filip Camerman een platte a genoemd wordt. Dat is geen a-klank, maar een lange o-klank.

  Ik heb het helemaal oneens met de spelling ouw voor de “a”, omdat dit letterbeeld bij mij de klank /.e oe/ oproept van de Engelse woorden bone, stone, loan, en het Nederlandse goud, koud en zout.
  Loop gerust achter de vlag van Antwerps.be. Elkeen maakt zijn eigen keuze. Laat mijn keuze aub. voor wat ze is en blèft er mè ‘oe’ of ‘a’ fikken af, hier in het Vlaams woordenboek.

  Reclamemakers die de A van Antwerpen promoten en de jeugdige Antwerpenaars horen blijkbaar geen verschil meer tussen deze twee pertinent verschillende a’s.

  Toegevoegd door haloewie op 22 Jan 2010 21:35

  Zoiets dan maar? De vorm ae is inderdaad nieuwer dan ou (wat Filip bij wijze van uitzondering als “au” schrijft)

  Gij moogt uw eigen lemmavorm zeker wel behouden zoals hij nu is als ge derop staat. (Dat geldt voor iedereen: iemand past uw lemma aan, en als ge de aanpassing niet goed vindt, draait ge ze terug)

  Maar eigenlijk verdient hij even veel spellingnormalisatie als bijvoorbeeld een West-Vlaams “hie” => “gij”.

  Toegevoegd door Grytolle op 22 Jan 2010 23:00

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.