Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    drie koningen

    Dit is slechts 1 definitie voor "drie koningen." Bekijk alle definities.

    drie koningen
    (begrip)

    politiek neologisme: de partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez, Joachim Coens en Egbert Lachaert die trachten een regering te vormen

    origine: “De drie koningen, sneerde Hendrik Vuye op Twitter naar Georges-Louis Bouchez, Joachim Coens en Egbert Lachaert.” (gva.be)

    vergelijk Teletubbies
    zie ook lijst Belgische bijnamen

    ‘Drie koningen’ praten aan zee met Rousseau | De Tijd

    ‘Drie koningen’ strijken plooien glad en gaan verder met regeringsvorming (gva.be)

    De voorzitters van MR, Open Vld en CD&V, die zich overigens iets te makkelijk dat volstrekt kinderachtige epitheton ‘Drie koningen’ laten welgevallen, hadden hun plannetje aardig voor elkaar. (demorgen.be)

    Drie koningen zetten in op Arizona-coalitie (Arizonacoalitie): “Geen veto’s tegenover elkaar. We hopen dat men wil springen om met ons aan tafel te gaan” (hln.be)

    Sp.a eist geschenken van de ‘drie koningen’ | De Morgen

    Het zit er bovenarms op tussen Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), twee van de ‘drie koningen’ die proberen een regering te vormen. (standaard.be)

    Wilmès koos ervoor om het huidige trio, minachtend de ‘drie koningen’ genoemd, op pad te sturen, op zoek naar ‘een nieuwe hoed’. (vrt.be)

    Gerda: Allez, de drie koningen gaan een regering maken. Ik ben benieuwd welke geschenken ze voor ons bij hebben.
    Jean: Vergeet het. Niet meer of ze komen binnenkort deur aan deur van de gewone mens zingen om geld op te halen voor de coronacrisis te betalen.

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (24 Jul 2021 09:39)

    👍
    31

    Reacties

    Ik dacht vorige week dat het begrip niet lang stand zou houden, amar ondertussen blijven ze het toch gebruiken in de pers. Dus heb ik het voor de historiek van de vaderlandse geschiedenis maar opgenomen ;)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 05 Jul 2020 12:10

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.