Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  kot, in zijn ~ blijven

  Dit is slechts 1 definitie voor "kot, in zijn ~ blijven." Bekijk alle definities.

  kot, in zijn ~ blijven
  (uitdr.)

  1) thuis, binnen blijven (maar eventueel ook minder strikt, in uw omgeving blijven)
  2) zich gedeisd houden (antoniem: uit zijn kot komen (kot, uit z’n ~ komen)

  zie ook verzamellemma koterij; kot

  zie ook blijf in uw kot

  1) “Blijf in uw kot”, met die iconische uitspraak probeerde Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de Vlaming te overtuigen om thuis te blijven. (hln.be)

  1) ‘Vrouwen, blijf in uw kot op Internationale Vrouwendag!’ (demorgen.be)

  1) Hoe doe ik dat, in mijn kot blijven? Ik ga een keer naar de supermarkt, te voet, in het daluur. Een mens moet eten en drinken. Ik ga een keer naar de apotheker, ik ga de krant kopen. (Louis van Dievel – vrt.be)

  2) Maar zoals gezegd: blijf niet in uw kot zitten, ga rond, stuur zelf brieven en toon initiatief.

  2) “Vrijdagmiddag zat u in het middagnieuws van VTM, om oppositie te voeren tegen de volgens u verwarrende communicatie van de federale overheid. Daarmee zwengelde u de verwarring nog wat aan. Ik zou u willen vragen: doe dat nu even niet. Blijf in uw kot.” (Joël De Ceulaer – De Morgen)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (04 Aug 2021 15:33)
  Dit woord was woord van de dag op 22 May 2023

  👍
  44

  Reacties

  “… en wordt er uit volle borst gezongen en met inzet van alle ledematen gedanst op een remix van Maggie De Block. ‘Als ge ziek zijt’, rappen ze, ‘blijf in uw kot, b-blijf in uw kot.’” (demorgen.be)

  Die boodschap van Maggie De Block is heel goed opgepikt en al talloze keren gereproduceerd door andere politici, beleidsmakers, deskundigen, …

  Dit illustreert dat communicatie het best gebeurt in de taal die de mensen gebruiken, in ons geval het Vlaams. Maggie De Block heeft dat eigenlijk, intuïtief waarschijnlijk, goed begrepen. En in gevallen van crisis is dat zeker een groot voordeel.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 15 Mar 2020 14:01

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.