Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    zijt, gij ~

    Dit is slechts 1 definitie voor "zijt, gij ~." Bekijk alle definities.

    zijt, gij ~
    (werkw.)

    In gans Vlaanderen is dit de 2e persoon enkelvoud (én meervoud) van het werkwoord ‘zijn’. Men hoort (voornamelijk Antwerpse) jongeren ook wel eens (of meermaals) ‘bent’ gebruiken in combinatie met ge/gij, maar op enkele minuscule exotische dialectale uitzonderingen na is dit gebruik volledig verkeerd.

    In Nederlands Brabant wordt ‘ge bent’ wel dialectaal gebruikt, maar het Brabants wordt daar (net als de lokale talen in alle andere delen van Nederland) in ijltempo weggevaagd (vagen) door het Poldernederlands, waar ‘je bent’ de norm is, en Noord-Brabant maakt dan ook geen deel uit van Vlaanderen.

    Betreffende de 2e persoon meervoud hoort men in Vlaanderen ook zeer velen ‘jullie zijn’ (evenals ‘jullie’ + andere werkwoorden) gebruiken, maar dit is eveneens fout. Vermoedelijk gebeurt dit omdat men er zich niet van bewust is dat álle Vlaamse dialecten een meervoudsvorm hanteren die identiek is aan de enkelvoudsvorm (historisch gezien was ‘ge/gij’ zelf de meervoudsvorm, tegenover ‘du’ in het enkelvoud), en men zodoende opteert voor het Nederlandse ‘jullie’ in plaats van ge/gulder/gijle (of uitspraakvarianten), uit een onterechte (onbewuste) angst onbeschaafd voor te komen.

    Zijde daar nu weer me uw ge-ge-bent? ’t Is “ge zijt”! Onnozelaar dat ge zijt.

    Zy je doa nu were me je ge-je-bent? ’t Is “je zyt”! Onnozelaar da je zyt.

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door nthn (11 Aug 2021 16:09)

    👍
    73

    Reacties

    Persoonlijk zeg ik “onnozelaar dade zijt”. Ik vermoed dat die -de van ‘dade’ dezelfste is als die van de 2e persoon met inversie (gelijk zijde gij, kunde gij, enz.) Hoe wijdverspreid is die ‘dade’?

    Toegevoegd door nthn op 30 Apr 2019 20:04

    Ik schreef hier recentelijk nog dat er nog niet zo lang geleden iemand kurkdroog in De Standaard mocht beweren (zonder tegenspraak) dat ‘ge zijt’ Antwerps zou zijn, maar blijkbaar is dat een fabeltje dat al langer de ronde doet, ra ra wie dat zo’n dingen verspreidt.

    https://belned.wordpress.com/2011/01/22/ruud-hendrickx-hoofdredacteur-van-dale-en-vrt-taaladviseur-over-gij-zijt/

    Ik blijf bij mijn verklaring. Niemand van buiten Antwerpen heeft het echt hoog op met Antwerpenaars, dus probeert men iedereen wijs te maken dat typisch Vlaamse woordenschat en grammatica eigenlijk Antwerps zijn, zodanig dat men die woorden al dan niet ekspres uit het eigen taalgebruik zou gaan weren, in de hoop dat de Nederlandse woorden als enige overblijven. Al een chance dat de gemiddelde Vlaming Hollanders nóg ambetanter vindt dan Antwerpenaars, edoch lijkt de strategie enigszins te werken.

    Toegevoegd door nthn op 30 Apr 2019 20:34

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.