Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  niet veel geen

  Dit is slechts 1 definitie voor "niet veel geen." Bekijk alle definities.

  niet veel geen
  (dubbele negatie)

  bijzondere dubbele negatie, waarvan de betekenis enigszins ambigu blijft tussen “niet veel” en “geen”

  ‘veel’ wordt verbogen, ‘geen’ normaal gezien niet, en zoals in de rest van Vlaanderen is het eigenlijk ‘nie’/‘ni’ ipv ‘niet’

  Hier, slikt die pille, tan en ga je nie vele geen zeer nie meer hebben. (= misschien zal de pijn volledig weg zijn, of misschien blijft ze nog een klein beetje)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door nthn (11 Aug 2021 02:57)

  👍
  103

  Reacties

  Een voorbeeldzin met een viervoudige negatie. De ‘en’ is het bijwoord dat vlak voor een werkwoord komt om er, samen met ofwel ‘nie’ ofwel ‘geen’, een doodnormale dubbele negatie van te maken. De ‘nie’ die volgt is hier dus het tweede deel van die dubbele negatie, maar omdat ze zelf deel uitmaakt van een eigen dubbele negatie, blijven alle drie de negaties staan. Ten slotte is de tweede ‘nie’ in de voorbeeldzin, die er een viervoudige negatie van maakt, de algemeen Vlaamse dubbele negatie die achter ‘gene(n)/geen’ komt.
  Afgezien van de bijzonderheid van ‘nie veel geen’ betekent de uiteindelijke zin hetzelfde als het Nederlands “dan zal u geen pijn meer lijden”.

  Dan nu een vraag van mij aan de ervarener dubbelnegeerders: kunt ge de dubbele negatie van “geen … nie” gebruiken als “nie” het laatste woord van de zin is en niet meer gevolgd wordt door bv. een voltooid deelwoord? Een voorbeeldvraag en twee -antwoorden van een hypothetische onderdekenoperatie:
  “En, al iemand gezien?”
  “Nee, ’k heb hier nog geen kat nie gezien” → klinkt mij normaal in de oren
  “En, al iemand gezien?”
  “Nee, (’k zie hier) geen kat nie.” → klinkt mij minder vertrouwd in de oren, hoewel dat iets gelijk “niemand/niks/… nie” wel probleemloos past als antwoord: “Nee, niemand nie.”

  Toegevoegd door nthn op 26 Mar 2019 16:35

  Aha, toevallig een opname hiervan tegengekomen in een oude Jambers:
  https://www.youtube.com/watch?v=pcdHvMWq-d4

  Zie rond 40m18s: “der zijn nie zo veel geen mensen die een Ferrari bezitten”.

  Toegevoegd door nthn op 30 Dec 2019 23:38

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.