Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  aub

  Dit is slechts 1 definitie voor "aub." Bekijk alle definities.

  aub

  Afkorting voor ‘alstublieft’.

  In Nederland gebruikt men bizar genoeg het Franse ‘svp’.

  uitspraak: o.a. alstublieft, maar ook de letterafkorting ‘a-u-b’

  Niet aankomen a.u.b., pas geverfd.

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door Marcus (07 Aug 2021 17:02)

  👍
  167

  Reacties

  Tijd voor mij nog eens kwaad te maken se, ziet hier een document op de website van onze liefste Taalunie: http://taalunieversum.org/sites/tuv/files/downloads/ttsp2015.antwoordformulier.pdf

  Als het document ineens niet meer beschikbaar is, het is een “Antwoordformulier deelname
  Taalunie Toneelschrijfprijs 2015”.

  De zin in kwestie: “(svp flyer meesturen, indien aanwezig)”. Een zelfverklaard neutraal orgaan, en toch gebruiken ze het exclusief Hollands ‘svp’, en niet het technisch gezien algemeen Nederlands ‘aub’. Bovendien trekt die zin grammaticaal op geen kloten: “s’il vous plaît flyer meesturen”, wat?

  En dan nog iets: twee keer in een document van ocharme tzestig woorden wordt aangetoond hoe dat de Taalunie zelve de spatieregel totaal negeert: ‘Taalunie Toneelschrijfprijs’ móét ‘Taalunie-toneelschrijfprijs’ zijn (sinds van de jaar noemen ze het weliswaar gewoon ‘Toneelschrijfprijs’, zonder ‘Taalunie’), en ‘Nederlandse Taalunie’ moet ‘Nederlandsetaalunie’ zijn. Nu, door hun toegevoegde spatie geven ze feitelijk direct toe wat dat ze echt zijn, Taalunie van/voor/door Nederland, en al de rest moet zich maar onderwerpen.

  Toegevoegd door nthn op 10 Sep 2018 13:34

  a.u.b. is AN voor alstublieft, misschien wordt dit ook aub geschreven maar of dat typisch “Vlaams” is…ik twijfel eraan

  Toegevoegd door Marcus op 10 Sep 2018 15:51

  Marcus, ik heb het als aub ingevoerd omdat het zo gemakkelijker terug te vinden is. Technisch gezien is de afkorting dan wel AN, ik heb het van mijn leven nog zo goed als geen enkele Nederlander weten gebruiken. Dat document van de Taalunie dat voor beide landen is bedoeld onderschrijft mijn gevoel dat ‘aub’ alleen in naam AN is.

  Toegevoegd door nthn op 13 Sep 2018 23:09

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.