Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    kaasaffineur

    Dit is slechts 1 definitie voor "kaasaffineur." Bekijk alle definities.

    kaasaffineur
    (de ~ )

    kaasrijper, kaasverfijner

    Kaasaffineur, het is een woord dat velen onbekend in de oren zal klinken. Frédéric legt uit: “Een kaasaffineur is een kaasverfijner. (GVA)

    Martens kaasmeester in Schilde is een kaaswinkel en kaasspeciaalzaak, kaasaffineur, erkend kaasrijper en traiteur. (reclame)

    1 reactie(s)
    Toegevoegd door LeGrognard (03 Aug 2021 14:57)

    👍
    143

    Reacties

    Dier woorden...

    Amai, “dier (duur) woorden” in den titel zouden ze in de Kempen zeggen.
    Vorige week was ik uitgenodigd bij affineur Julien Hazard voor een degustatie van Zwitserse kazen.
    Affineur?
    Wel, een affineur is fantastisch (en zeldzaam) beroep, hij zorgt ervoor dat de kazen perfect bij hem de zaak verlaten.
    Dit doet hij door ze in koelcellen in de juiste omstandigheden te bewaren, te laten rusten en ze te laten rijpen.
    Soms is hij ook een beetje kaasdokter, want sommige kazen zien er bij levering niet perfect uit (wat een leek trouwens niet direct merkt), maar Mijnheer Hazard, maakt dan de kaas weer “heel” en herstelt hem als het ware in al zijn glorie.
    Dit doet hij voor prestigeuze restaurants, maar je kan ook diezelfde lekker kazen in zijn winkel in Brussel kopen.
    En wij hadden de eer en het genoegen om deze gerijpte, goed bewaarde en mega smakende Zwitserse kazen bij hem te mogen proeven.
    We proefden de Tête de Moine, al jaren een toppertje ten huize Koken op hakken, me zo’n “Girolle” kan je er mooie krullen mee draaien, en heb je in no time een lekker en origineel hapje, als er bezoek komt. Maar ook de pittige Appenzeller en de enige echte Gryère stonden op het menu. Zooooo lekker dat ik heel de tijd moest glimlachen, zonder dat er CHEESE werd gezegd ?

    Bron: Koken op hakken.

    Toegevoegd door LeGrognard op 15 Aug 2018 20:38

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.