Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  moderne

  Dit is slechts 1 definitie voor "moderne." Bekijk alle definities.

  moderne
  (de ~ vr.zelfst. nw, geen mv)

  Moderne, verkorte vorm van moderne humaniora, of moderne wetenschappen is een onderwijskundige term in het secundair onderwijs in Vlaanderen. De term werd ingevoerd toen de klassieke humaniora, waar Latijn een hoofdvak was, werd opgesplitst met een variant zonder Latijn. Men wilde daardoor begaafde leerlingen die niet zo taalvaardig waren, toch de kans geven een diploma secundair onderwijs te behalen om zich voor te bereiden op het hoger onderwijs, bijvoorbeeld voor meer wetenschappelijke studierichtingen. Het was ook een reactie van het officiële onderwijsnet tegen het vrije (katholieke) onderwijs, dat zowat het monopolie had in colleges en kleinseminaries van de klassieke humaniora. Aanvankelijk was het ook bedoeld als een goede voorbereiding op bediendenfuncties bij banken, de post, gemeentebesturen, overheidsdiensten enz. (wikipedia)

  Geen Latijnse of moderne? Dan voelt een leerling zich mislukt (vrt.be)

  Of je nu Latijn of Moderne gedaan hebt, de richting in aso is niet volledig doorslaggevend van welke studie je in het hoger onderwijs wil aanvangen. (awel.be)

  In 6e lj wilde het pms me naar de Handel sturen, maar mocht gelukkig van thuis Moderne doen. (forum.zappy.be)

  ’t College in Oostende, de 4de moderne in 1963-64. (blogspot.be)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Marcus (02 Aug 2021 20:25)

  👍
  213

  Reacties

  Moderne is ook een typische cafénaam in VL. Iemand een idee vanwaar dat komt? Van het Frans?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 05 Dec 2017 09:59

  Modern betekent “hedendaags”, “met de tijd mee”. In sommige periodes verkiest het publiek waarschijnlijk cafĂ©s met een nieuwerwetse inrichting. Maar af en toe is nostalgie in de mode en dan moeten cafĂ© “authentiek” zijn en krijgen ze namen die verwijzen naar het verleden, toen alles zo gezellig was. Uiteraard bestaan de twee trends tegenwoordig naast elkaar. Het grappige is natuurlijk dat ook “CafĂ© Modern” na een paar tientallen jaren zelf iets uit de oude tijd geworden is… CafĂ©namen zijn soms zeer origineel. In Heverlee was er vroeger een duivenmelkerslokaal dat “De Atoomduif” heette. Zie ook: http://leveninleuven.be/tags/volkscafes/

  Toegevoegd door Marcus op 05 Dec 2017 15:15

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.