Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    smout

    De beschrijving van deze term werd 11 keer aangepast.

    Versie 11

    smout
    (de ~, (v./m.), het ~, geen mv.)

    - reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten (Van Dale 2016 online: BE; niet algemeen)
    - plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    < uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant), smoet (West-Vlaanderen), smuit (Herenthout)
    < ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten
    vgl smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 03 Oct 2018 15:37
    6 reactie(s)

    Versie 10

    smout
    (de ~, (v./m.), het ~, geen mv.)

    - reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten (VD2016 online: BE; niet alg.)
    - plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    < uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant), smoet (West-Vlaanderen), smuit (Herenthout)
    < ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten
    vgl smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Georges Grootjans op 12 Nov 2016 13:16
    6 reactie(s)

    Versie 9

    smout
    (de ~, (v./m.), het ~, geen mv.)

    - reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten (VD2016 online: BE)
    - plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    < uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant), smoet (West-Vlaanderen), smuit (Herenthout)
    < ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten
    vgl smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Georges Grootjans op 12 Nov 2016 13:15
    6 reactie(s)

    Versie 8

    smout
    (de ~, (v./m.), het ~, geen mv.)

    - reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten
    - plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    < uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant), smoet (West-Vlaanderen), smuit (Herenthout)
    < ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten
    vgl smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 27 Apr 2016 20:44
    6 reactie(s)

    Versie 7

    smout
    (de ~, (v./m.), het ~, geen mv.)

    - reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten
    - plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    < uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant), smoet (West-Vlaanderen), smuit (Herenthout)
    < ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten
    vgl smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smout moar uw kittn, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 12 Mar 2016 06:18
    6 reactie(s)

    Versie 6

    smout
    (de/het ~ geen mv.)

    - reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten
    - plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    < uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant), smoet (West-Vlaanderen), smuit (Herenthout)
    < ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten
    vgl smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smout moar uw kittn, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 12 Mar 2016 06:17
    6 reactie(s)

    Versie 5

    smout
    (de/het ~ geen mv.)

    - reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten; reuzel
    - plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    < uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant), smoet (West-Vlaanderen), smuit (Herenthout)
    < ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten
    vgl smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smout moar uw kittn, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 12 Mar 2016 06:05
    6 reactie(s)

    Versie 4

    smout
    (de/het ~ geen mv.)

    reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten; reuzel
    plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant) smoet (West-Vlaanderen), smuit Herenthout; ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten; zie ook smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smout moar uw kittn, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ (blijven tot de smout begint te rieken) is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Marcus op 12 Mar 2016 02:41
    6 reactie(s)

    Versie 3

    smout
    (de/het ~ geen mv.)

    reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten; reuzel
    plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant) smoet (West-Vlaanderen), smuit Herenthout; ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten; zie ook smoutebol, smoutmolen, smoutzochte, smout moar uw kittn, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 11 Mar 2016 18:30
    6 reactie(s)

    Versie 2

    smout
    (de/het ~ geen mv.)

    reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten; reuzel
    plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant) smoet (West-Vlaanderen), smuit Herenthout; ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten; zie ook smoutebol, smouten, smoutmolen, smoutzochte, smouten, smout moar uw kittn, smoutsel, smoutpoten

    Smout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Marcus op 11 Mar 2016 15:54
    6 reactie(s)

    Versie 1

    smout
    (de/het ~ geen mv.)

    reuzel, dierlijk vet, verkregen door het spek te smelten; reuzel
    plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad

    uitspraakvarianten: smaat (Hageland, Vlaams Brabant) smoet (West-Vlaanderen), smuit Herenthout; ook het geslacht is wisselend naargelang de streek

    zie smouten; zie ook smoutebol, smouten, smoutmolen, smoutzochte, smouten, smout moar uw kittn, smoutsel, smoutpoten

    mout is een streekproduct en maakt deel uit van ons culinair erfgoed.

    Smout was de boter van de arme man.

    Smout werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met smout werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. (Wikipedia)

    “De SLAGMOLEN” te Lille is – bij de volledige beëindiging van de renovatie, die aanving in 1986 – een uniek monument voor ons land. Deze oliemolen, een molen om uit vooral koolzaad (in de volksmond “sloorzaad”) op volkomen natuurlijke wijze koolzaadolie (“smout”) te winnen, is enig in zijn soort en kan bogen op meer dan respectabele geschiedenis. "
    (http://www.gidsenantwerpsekempen.be/)

    Blijve tot ‘t smaat begint te reike’ is een uitdrukking en betekent: blijven logeren tot vrijdag, d.i. de magere dag: op vrijdag werd geen vlees gegeten, wel met smout bereide groenten of vis en dan werd het hoog tijd om huiswaarts te keren.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Marcus op 11 Mar 2016 15:52
    6 reactie(s)

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.