Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  circuspastoor

  Dit is slechts 1 definitie voor "circuspastoor." Bekijk alle definities.

  circuspastoor
  (de ~, (m.), ~s)

  pastoor voor mensen zonder vaste verblijfplaats

  http://kermisphotos.com/reportages/PATER/52.jpg

  Aan het woord is de foor- en circuspastoor van Vlaanderen. U leest het goed: een pastoor voor mensen zonder vaste verblijfplaats. Pater Kristiaan Van der Linden is al 84 jaar, maar rijdt nog altijd van het ene circus naar de andere foor, om als een echte herder mensen bij te staan en op te vangen. (http://www.circuscentrum.be)

  ‘Circuspastoor’ een naam en titel die onze moeze met trots en grote fierheid draagt.

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door fansy (08 Aug 2021 13:13)

  👍
  252

  Reacties

  Dit is waarschijnlijk een “éénmanswoord” want als “de Moeze” zijn werk niet meer kan doen, is er waarschijnlijk geen opvolging meer. De tekst in kwestie vermeldt niet dat de man ook veel meer was dan pastoor, hij was een soort éénmans mobiel sociaal centrum die alle papieren en andere problemen probeerde op te lossen. Omwille van zijn baardje noemen de Belgische Roma hem liefkozend “père bouc”.

  Toegevoegd door Marcus op 14 Feb 2016 19:57

  Pater Kristiaan, onze ‘Moeze’, almoezenier van de scouts in Herentals, deed jarenlang de middernachtmis in de scoutslokalen. Is ook altijd op de scoutsfuif van de 1ste Kempen aanwezig tot in de late uurtjes om mee plezier te maken met de jonge mensen.
  Hij was ooit bij mij op bezoek geweest om me te feliciteren met de geboorte van mijn 2 kinderen. Kon er een goed en normaal gesprek mee hebben. Een hele brave, toffe, verstandige en tenminste een normale mens. Heb heel veel respect voor hem.

  Op de foto op de link draagt hij het sjalleke van de scouts van de 1ste Kempen in Herentals.
  http://bh.cultuurraadherentals.be/finalist.php?id=1254204669

  http://kermisland.be/2015/12/op-bezoek-bij-pater-kristiaan-paus-van-de-kermis/

  Toegevoegd door fansy op 14 Feb 2016 23:07

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.