Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    platbroek

    Dit is slechts 1 definitie voor "platbroek." Bekijk alle definities.

    platbroek
    (de ~, ~ en, man. zelfst. nw.)

    lafaard, slappeling

    VD scheld­woord; niet al­ge­meen laf, ka­rak­ter­loos mens
    zie ook papklosser
    (WNT)(…)2. Iemand die ontmand is, die onmachtig is eene vrouw te beslapen. In dezen zin opgegeven door KIL. en latere wdbb., en ook nog vermeld in de tegenwoordige, ofschoon deze bet. waarschijnlijk sedert lang verouderd is.3.Een laf, karakterloos mensch. Thans in Z.-Ndl. gewoon.

    “lafaard, bangerd; karakterloos persoon. Oorspronkelijk vooral in Vlaanderen gebruikt (naast platzak).” (Scheldwoordenboek – Marc de Coster- 2007)

    Is Kris Peeters een ruggengraatloze platbroek?
    (05.11.07 http://www.vlaamsbelangkleinbrabant.org)

    Een “platbroek” is iemand die van schrik zijn broek bevuilt, een lafaard dus. (wreed-en-plezant.be)

    Als je het zo bekijkt heeft de angst om als een ‘platbroek’ te worden beschouwd al tot veel bloedvergieten geleid.(standaard.be)

    ‘Senator Lozie verontschuldigt zich voor gebruik woord maffia’. Volgens mij is senator Lozie geen dommerik maar een platbroek. (hbvl.be)

    Een platbroek en kazakdraaier. Eerst zei hij dat we de remedies niet erger moesten maken dan de kwaal , niet veel later eiste de afkondiging … (forum.politics.be)

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (11 Aug 2021 04:36)

    👍
    200

    Reacties

    Mensen die vooral zittend leven, zowel privaat als beroepsmatig hebben quasi geen billen meer. Dus geen poep of “lekker kontje” meer, want hun bilspieren sterven gewoon af als ze geen sport doen.
    Dat kan je langs achter of in profiel heel gemakkelijk zien. Ze hebben een platte broek want er zit gewoon niets in, aan de achterkant.
    Dat fenomeen kent het volk al sinds meerdere eeuwen. Autorijden, en computerwerken hebben deze platbroekigheid nog vergroot.
    In vroegere tijden kon je in die situatie niet normaal vechten, noch je verdedigen, noch gaan lopen.
    Dat is de grond voor de latere uitleg als lafaard, enz.

    Waarom zouden vrouwen overigens meestal een voorkeur hebben voor een man met een lekker kontje? Dezelfde spieren zorgen voor leven in de (bed)brouwerij. Zij weten dat goed genoeg.

    Deze platbroekigheid wordt nog meer beklemtoond door moderne jeansbroeken waarvan de lendenhoogte met zowat 10 cm verlaagd zijn. Aangezien er ook geen billen zijn en de broek niet kan gedragen worden door het bekken, zal ze niet anders kunnen dan afzakken.
    Vandaar het belachelijk achteraanzicht van een platbroek die neerhurkt. Hij zit daar inderdaad zo goed als met een bloot gat.
    Meest duidend voorbeeld is een bureelbediende, die geen sport doet.
    Veel politiekers hebben een gelijkaardig profiel, letterlijk dan, eventueel ook figuurlijk. Verslaggevers, idem dito.

    Taalgaardenier(27 mei 2021 02:57)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 27 mei 2021 06:14

    Met permissie, ik heb het lemma wat opgekuist Taalgardenier. Ge hebt weliswaar een van de kwalen van onze moderne tijd prozaïsch beschreven, maar als lemma in het woordenboek was het niet echt gestructureerd. Ook een kwaal van deze tijd: alles moet gestructureerd zijn ;)

    Uw oorspronkelijke tekst heb ik in commentaar hierboven geplaatst. In het lemma zelf heb ik een bron uit het Scheldwoordenboek van Marc de Coster vermeld en enkele voorbeelden uit de media toegevoegd.

    Maar bij bevestiging van dit alles zag ik dat platbroek al in het VW stond. Met uw goedvinden zal ik eerstdaags uw tekst naar dat oorspronkelijke lemma overbrengen en dit lemma hierboven schrappen zodat het allemaal schoon bijeen staat.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 27 mei 2021 06:31

    De definitie van platbroek = geen poep hebben, is niet terug te vinden op internet. Ik heb nochtans heel de lijst van platbroeken afgegaan. Het gaat altijd over de figuurlijke betekenis: lafaard, bangerd, enz.
    De herkomst van het woord is de letterlijke betekenis: een platte broek, maar niet aan de achterkant, zoals Taalgaardenier ze beschrijft, want een platbroek was een castraat.
    WNT:
    “2. Iemand die ontmand is, die onmachtig is eene vrouw te beslapen. In dezen zin opgegeven door Kiliaan en latere woordenboeken, en ook nog vermeld in de tegenwoordige, ofschoon deze betekenis waarschijnlijk sedert lang verouderd is.
    Plat-broecke. Eunuchus, kiliaan.
    Platbroek. Gelubde. Châtré, mutilé, halma.
    Platbroek, gesnedene, gelubde, v. dale”

    Taalgaardenier schrijft:
    “In vroegere tijden kon je in die situatie niet normaal vechten, noch je verdedigen, noch gaan lopen.
    Dat is de grond voor de latere uitleg als lafaard, enz.”
    De oorzaak dat een man eventueel niet kon vechten enz. ligt echter niet aan een gebrek aan spieren in de poep, maar aan een gebrek aan testosteron.

    Ik vrees dus dat noch de definitie, noch de etymologie juist zijn.

    Toegevoegd door de Bon op 27 mei 2021 14:17

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 May 2021 14:02

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.