Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    moedertaal

    Dit is slechts 1 definitie voor "moedertaal." Bekijk alle definities.

    moedertaal
    (de ~, ~ en vr. zelfst. nw.)

    het vak Nederlands op school

    Vroeger noemde men het vak Nederlands in de Vlaamse scholen “moedertaal”, alhoewel veruit de meeste leerlingen thuis een dialect hadden leren spreken. “Een moedertaal (of T1) is een taal die tijdens de jeugd, zonder formeel taalonderwijs, wordt verworven”(Wikipedia). VD omschrijft het begrip als volgt:“taal waar­in iem. het spre­ken ge­leerd heeft, ei­gen taal”.

    schoolmaria-aalter.taborscholen.be: Om het getuigschrift te ontvangen wordt er verondersteld dat de leerlingen de helft van de punten halen voor moedertaal, wiskunde en het totaalrapport.

    slz.be: Het betreft hier enkel de twee hoofdvakken Moedertaal en Wiskunde.
    Hiervoor worden twee voormiddagen in beslag genomen.

    Ik had slechte punten voor moedertaal want ik had een dt-fout]gemaakt.

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Marcus (11 Jul 2021 14:14)

    👍
    232

    Reacties

    Ik neem aan dat niemand het woord “moedertaal” nog in de mond heeft wanneer hij het heeft over het vak Nederlands, al was het alleen maar dat er zoveel anderstaligen in de klassen zitten. Tijdens mijn schooltijd – jaren vijftig en zestig – heette het nog wel zo. Ons werd altijd voorgehouden dat de Nederlanders allemaal van huize uit “ABN” spraken en dat zoiets achterlijk als dialecten in andere talen niet bestond. Onze leraar aardrijkskunde verkondigde in 1966 dat in de USA absoluut geen dialecten waren. Ik neem aan dat ook in Nederland het vak Nederlands “moedertaal” heette, maar dat dit gebruik waarschijnlijk minder absurd was.Omwille van de connotaties die eraan verbonden zijn dacht ik dat dit wel eens een Vlaams woord zou kunnen zijn, een voorloper van de politieke correctheid van vandaag.

    Toegevoegd door Marcus op 13 Nov 2015 19:01

    Moedertaal wordt nog gebezigd in schoolmiddens. Er worden zelfs voormiddagen voor in beslag genomen :)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 13 Nov 2015 19:56

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.