Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  het verre Limburg

  Dit is slechts 1 definitie voor "het verre Limburg." Bekijk alle definities.

  het verre Limburg
  (vaste woordgroep)

  staande uitdrukking waardoor de provincie Limburg steevast voorgesteld wordt als een ver afgelegen gebied

  in Nederland Limbabwe (In Vd als “schertsend” omschreven)

  Weinig mooiere zalen om een plaat voor te stellen dan De Roma. En men kwam er zelfs graag voor uit het verre Limburg. Birds That Change Colour stond daar dan ook helemaal op zijn plaats. (Da Music 100914)

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Marcus (15 Jul 2021 21:21)

  👍
  225

  Reacties

  De afstand van Hasselt naar respectievelijk Antwerpen, Brussel en Oostende bedraagt 78, 81 en 194 kilometer. Er bestaat blijkbaar een zekere neiging bij bewoners van centraal gelegen steden om randgebieden als ver afgelegen en dus ook ietwat achterlijke streken te beschouwen. Nu de postkoets tot het verleden behoord en zelfs niet meer gebruikt wordt om van Tongeren naar Bokrijk te rijden zou men denken dat dit soort vooroordelen verdwenen is, maar de uitdrukking blijkt er vast ingeheid te zijn. op 18.01.15 toch nog 7860 hits op “het verre Limburg”. Zeer merkwaardig fenomeen, vooral als men overweegt dat in 2011 Belgische personenwagens in totaal 83,7 miljard kilometer afgelegd hebben. Groetjes uit het verre Limburg!

  Toegevoegd door Marcus op 18 Jan 2015 13:11

  Toen in 2014 het internet via satelliet ook in Limburg bereikbaar werd, was dat voor die mensen daar toch een geweldige vooruitgang. Nu nog kleuren-tv. ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 Jan 2015 08:32

  Bestaat dat? Is dat dan zoiets als de technicolor-films die ze tonen in cinema Plaza aan de Maastrichter Straat? Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? Trouwens, wat is internet?

  Toegevoegd door Marcus op 19 Jan 2015 12:56

  Voor Willem I was Limburg toch Oost-Antwerpen? En Brabant was Zuid-Antwerpen en Oost-Vlaanderen was West-Antwerpen. West-Vlaanderen was nog niet ontdekt, dat is pas gebeurd toen den Duits in 1914 den Antwerpenaar opgejaagd heeft tot achter den Ijzer. Maar ja, als ge geen internet hebt kunt ge dat allemaal niet weten, he. ’t Is pertangs officieel de waarheid.

  P.S. Ik heb de laatsten tijd nogal last van een stekende pijn in de nek. ’t Ziet er ook wat rood en ’t is er serieus gezwollen. Iemand een gedacht van wat dat zou kunnen zijn?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 Jan 2015 20:37

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.