Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    kulbatist

    Dit is slechts 1 definitie voor "kulbatist." Bekijk alle definities.

    kulbatist
    (de ~ ~en m znw)

    praatjesmaker, onbetrouwbaar en belachelijk persoon (verouderd woord)

    Naar die vent moet ge niet luisteren, dat is een echte kulbatist die zomaar wat zegt.

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door de Bon (09 Aug 2021 21:26)

    👍
    248

    Reacties

    kul + Baptiste ?

    In het verleden was Baptiste, uitgesproken Batist, een populaire jongensnaam. Daarom komt kulbatist misschien van een Batist (een man in het algemeen) die altijd kul verkoopt of kult. In de aard van de drol van Janus, pietsnot, janlul, gechareld, gejost, enz.
    Ik denk niet dat het komt van culbuter omdat vroeger de mensen dit woord niet kenden. Kul + batist sluit ook beter aan bij de betekenis.
    Mijn ‘etymologie’ is ook maar een veronderstelling :)

    Toegevoegd door de Bon op 26 Feb 2014 14:00

    Ligt de klemtoon dan op ‘kul’ of wordt het zoals andere woorden behandeld die op -ist eindigen?

    Toegevoegd door Rodomontade op 26 Feb 2014 16:06

    Baptist, ja

    Ik had dat zelf ook al gedacht, dat het van Baptist – verkort tot Batist of Tist – zou kunnen komen. Maar ik heb mijn moeder als alternatief voor kulbatist ook wel eens kulbuteur (tuimelaar) horen zeggen. Er waren heel veel Franse woorden in omloop die de mensen opgeraapt hadden in Wallonië en Frankrijk bij de bieten- en graancampagnes. De Vlamingen waren ooit de Oosteuropeanen van dienst. Ook in grote fabrieken werd veel verhaspeld Frans gebruikt. De mensen leerden de woorden kennen zonder veel uitleg en maakten er eigen creaties van: het onderdeel “cul” werd dan geassocieerd met “kul”. Maar het is zeker niet uitgesloten dat ge gelijk hebt of dat het een samenspel is van de twee verklaringen of dat er nog iets anders tussen zit. Etymologie is meestal een mooi woord voor “er met zijn klak naar gooien”. Uitspraak van dit vreemde woord: accent op -tist.

    Toegevoegd door Marcus op 26 Feb 2014 16:35

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.