Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  missies

  Dit is slechts 1 definitie voor "missies." Bekijk alle definities.

  missies
  (de ~, mv, geen enkelvoud)

  reeks donderpreken door katholieke kloosterlingen die hiervoor opgeleid waren, de missies werden ongeveer om de zeven jaar gehouden en waren gecombineerd met huisbezoeken en liefdadigheidsacties

  Als het missies waren in het dorp liepen de boeren en de boerinnen er een stuk properder bij overdag. In de kerk stonk het naar de wierook en bij de mensen naar sunlightzeep.

  Voor de missies moesten wij altijd geld mee naar school nemen om aan die nonnen af te geven.

  Voor de missies mochten we geven wat we wouden maar minder dan 20 frank, dat was veel in de jaren 70, waren ze niet content, de geldwolven!

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door zijezeke en laatst gewijzigd door Marcus (11 Aug 2021 04:04)

  👍
  273

  Reacties

  Goed geschreven!

  Toegevoegd door koarebleumke op 16 Feb 2014 22:27

  Er zullen heel veel woorden zijn uit dat tijdperk, maar wie weet nog precies wat ze betekenen?
  Overspannen mensen werden naar een of ander klooster gestuurd. ‘In retraite gaan’ heette dat eufemistisch. Ik moest het opzoeken.
  De moderne zweefindustrie heeft het over ‘zielzicht’, ‘jezelf zoeken in de juiste doelgroep’ en ’mindfullness.

  Toegevoegd door koarebleumke op 16 Feb 2014 22:44

  Ik ben wreed content dat mijn voorouders langs den enen kant harde sossen en langs den anderen blauwe waren.

  Toegevoegd door Rodomontade op 17 Feb 2014 01:09

  Werd ook Zending genoemd.
  Er was een avond apart voor de vrouwen en een voor de mannen.( over het zesde en negende gebod)
  In Roeselare waren het de Paters Redemptoristen.
  En in mijn familie moest een nichtje haar huwelijk uitstellen omdat haar moeder moest bevallen; dit kind was tante van het kind dat een jaar later bij het jonge koppel geboren werd (1962)

  Toegevoegd door Kastanjeoog op 17 Feb 2014 11:11

  Vroeger waren er zo ongeveer om de zeven jaar in de meeste parochies missies. De laatste keer dat ik het nog meegemaakt heb, was in 1954. Het kwam neer op een soort retraite voor het hele dorp. Sommige patersordes waren blijkbaar gespecialiseerd in het begeleiden van dergelijke missies. Die paters kwamen dan o.a. op huisbezoek bij de mensen, maar hun voornaamste taak bestond er toch in elke avond in de kerk wel tien dagen na mekaar een donderpreek te houden: “Gijlie geeft te weinig, gijlie hebt allemaal bloed aan ulle handen. Waar zijn hier nog de grote gezinnen van twaalf en meer kinderen? Aha, gijlie zult allemaal naar de hel gaan …, enz.”
  Gevolg was natuurlijk dat er negen maanden later geen enkele wieg in het dorp nog onbezet bleef.
  En nog iets eigenaardigs: in mijn eerste studiejaar in de jongensschool zaten twee jongens die jonger waren dan de oudste kinderen van hun oudere broer(s) of zus(sen). Ze waren dus oom van kinderen die ouder waren dan zijzelf. (Behalve in het katholieke Vlaanderen kwam dit fenomeen nergens anders ter wereld voor tenzij dan bij primaten grapje).(tekst van zijezeke die vroeger bij het lemma stond

  Toegevoegd door Marcus op 06 Sep 2018 16:59

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.