Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    te deum

    Dit is slechts 1 definitie voor "te deum." Bekijk alle definities.

    te deum
    (begrip)

    het ‘te deum’ is een hymne (voluit ‘te deum laudamus’, ‘wij loven u God’)
    In België is het onlosmakelijk verbonden met de nationale feestdag omdat het onderdeel is van het dagprogramma waarop alle hoogwaardigheidsbekleders, de zogenaamde gestelde lichamen, aanwezig zijn. Op die manier krijgt het in België een andere betekenisinvulling dan de ‘hymne’ die VD als verklaring geeft. Er is zelfs een politieke connotatie omdat het onderdeel is van het gevoelige spanningsveld tussen kerk, staat en koningshuis.

    Omdat den Berre vandaag de kroon doorgeeft aan de Fluppe (zie Berre en Fluppe) zijn er alvast twee uitzonderingen op de nationale feestdag: 1) Frank Deboosere heeft ervoor gezorgd dat er geen drasj national is, in tegendeel het wordt hoogzomer, en 2) de koning en de koningin, zowel de nieuwe als de oude, woonden het te deum bij; gewoonlijk is het koningspaar daar niet bij aanwezig.

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (10 Jul 2021 16:27)

    👍
    275

    Reacties

    Wikipedia:
    Het Te Deum is in België vooral gekend van de nationale feestdag op 21 juli. De katholieke hymne van het Te Deum wordt dan uitgevoerd in verschillende kerken. Het is een vast gebruik dat de koning der Belgen en zijn gezin de uitvoering bijwonen in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel. Andere leden van de koninklijke familie wonen doorgaans elders in het land een Te Deum bij.

    De kritiek stelt dat de koning zijn onpartijdigheid te buiten gaat door een katholieke plechtigheid bij te wonen. Uitgerekend op de nationale feestdag kan dat bezwaarlijk als een private aangelegenheid beschouwd worden. België kent een principiële scheiding van kerk en staat maar deze Te Deum is vanouds een traditie.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 21 Jul 2021 10:27

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.